Berni pásztor

2015.01.26.

Tisztelt doktor nő/úr! Berni pásztorunkat megmérgezték, az orvos szerint egyértelműen rágcsálóirtó szerrel. Sajnos nem tudjuk, hogy ki, mikor, pontosan mit és mennyit adott neki. Akkor vettük észre a bajt, amikor már vérzett az orra és a vizeletében is volt vér. Egyszerre hívtuk az orvost, aki két injekciót is adott neki. Az egyik konakion volt, a másikra sajnos nem emlékszem. Az injekciók után valamennyit javult a helyzet, de még mindig szivárgott a vér az orrából, ezért másnap ismét kihívtuk az orvost. Ismét két injekciót kapott. Az egyik szintén konakion volt, a másik calcimusc. Mindezek mellett kap reggel és este c-vitamin tablettát és próbáljuk úgy etetni, hogy minél több k-vitaminhoz jusson. Pozitívum, hogy egyre többet tud enni és egyre többet sétálgat, jön utánunk, már kezd ismét hízelegni is. Ami viszont aggasztó, az az, hogy még mindig szivárog valamelyest a vér az orrából. Ez meddig fog tartani? Kellene még neki injekció? Mennyi ideig tart a felépülés egy ilyen mérgezésből? Van rá esély, hogy ismét a régi lesz? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Szilvia

Kedves Gazdi!

Ha valóban véralvadás gátló hatóanyagú rágcsálóirtó szer okozza a tüneteket, akkor szükséges lehet hosszabb időn át, minimum 5-6 napig, de hosszabb hatású véralvadásgátló-mérgezéskor akár 3-4 hétig is a K1-vitamin szájon át történő adagolása, mivel a májban elraktározódnak ezek a kumarin-származékok, amelyek a mérgezést okozzák. (Pl. Hydrovit K1 oldat, Konakion draszé, stb.) A véralvadási időt és annak meghosszabodását rendelői körülmények között vagy laboratóriumban is lehet vizsgálni.

Ha nem javul a kutya, vagy továbbra is vézik az orra, vér van a vizeletéből, akkor alaposabb kivizgsálás is szükséges lehet, pl. vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen vizsgálat, stb.  mert a máj, vagy akár a csontvelő megbetegedései, egyes daganatos betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993