dirofilária

2015.02.03.

1 éves 45 kg os kutyusomat szeretném szívféreg ellen védeni, a legolcsóbb szerrel. Most egy adag szerrel szeretném a vérben lévő mikrofiláriákat elpusztítani, majd pedig a szúnyogszezonban védeni. Mikor kell elkezdeni a kezelést, mikor jelennek meg a szúnyogok Magyarországon? Milbemax tabletta vagy advocate spot on a jobb? Ha kéthavonta kap milbemax tablettát akkor az is elég, vagy mindenképp havonta kell kezelni? Valaki szerint 4 havonta is elég kezelni, mert még ekkor sincs kifejlett féreg a kutyában, tehát a lárvák elpusztíthatók. Ön mit javasolna? A kutya külföldön sosem jár. Köszönöm!

Kedves Gazdi!

Először is gratulálok, hogy ennyire tájékozott szívférgesség ügyben! Bizony már hazánk sem védett, éppen most, budafoki rendelőnkben is kezelünk egy szívférges kutyust, aki nem járt külföldön, és az ország minden területéről hallani már esetekről.

Mikorfilária- ellenes szert, amely a szív- és bőrférgek apró lárváit pusztítja el , illetve véd meg a szúnyogok általi fertőzéstől, akkor célszerű használni, ha előtte végeztek az állaton szívféreg, bőrféreg szűrést, ahol megállapítják, hogy nem keringenek-e a vérban mikrofiláriák, legalábbis nem nagy számban. Ha egyszerre véletlenül sok mikorfilária pusztul el, az allergiás reakcióhoz is vezethet, amit jobb elkerülni, illetve felkészülni rá.

A szív- és bőrférgek tavasszal, a szúnyog szezonban kezdenek keringeni, hiszen arra várnak, hogy a szúnyogba jutva más állatokat is megfertőzhessenek. Ez hazánkban ápilis-májustól október-novemberig tart, az időjárástól függően. A mikorfiláriák hidegebb időben kevésbé fertőzőek, lelassul a szúnyogokon belüli átalakuásuk, viszont aszúnyogok nedves, enyhe időben még novemberben is vígan csípkednek, ahogy tavaly ősszel talán Ön is észrevette.

Azt javaslom, ha még nem vizsgálták kutyája vérét, viszont nem folyamatosan használta a mikofiláriákat elpusztító spot-onokat tavaly a szúnyogszezonban, akkor tavasszal végeztessen egy szívféreg szűrést (ezzel a fél, egy évvel ezelőtti fetőzést tudjuk kimutatni, ugyanis ennyi idő kell míg teljesen kifejlődve szaporodóképes szív- és bőrférgek nőnek az állatokban). A szúnyog szezon előtt már célszerű elkezdeni a szúnyogok elleni védekezést, pl. Advantix spot-onnal, Scalibor nyakörvvel, majd ha megvolt a teszt, akkor jöhet ehhez a biztos védelmet adó spot-on havonta vagy a Milbemax tabletta.

A Milbemax talettát is havonta ajánlja a gyártó szívférgesség megelőzésére. Azért ajánljuk havonta a spot-ont, hogy már azonnal akkor, amikor a szúnyogok bejuttatják a mikorfiláriákat, sikeresen elpusztíthassuk őket. Ugyanis minél nagyobb, kifejlettebb egy szív- vagy bőrféreg, annál kevésbé hatnak rá ezek a szerek!  Ha eljutnak a tüdőartériákba, pláne  a szívbe a szívféregk, vagy a bőr alatt kifejlődnek a bőrférgek, akkor már csak speciális, igen drága, csa külföldről beszerezhető injekciós gyógyszerrel lehet őket kiírtani (a szívférgek esetében), illetve sebészileg lehet őket kimetszeni (a bőrférgek esetében).

Még sok érdekes és hasznos információt olvashat a szív- és bőrférgességről ha IDE KATTINT!

Remélem tudtam segíteni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993