német juhász

2015.02.03.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pár napja elvesztettem 7éves német juhász kutyámat az okát nem tudom,mert a körzeti állatorvos 1.5 óra alatt se ért ki. Tudom,hogy látatlanban nem tudjak megmondani az okát de hatha tudnak segíteni,hogy mi okozta a halálát. Évek óta száraztápot és házikosztot csirkefarháttal kapott enni felváltva. Azon a napon csirkefarhátat és házikosztot kapott. Anyu mielőtt megetette volna kiengedte a kennelből futkározni semmi baja nem volt,majd vissza bezárta. Jóízüen megedte az ebédet majd kb 1óra múlva észrevettük,h a száján vesz levegőt,.nyelve kilóg,füle-farka lóg,.öklendezni próbál nyálzik és sehogy nem jó neki. Ha leült lehorgasztott fejjel próbált levegőt venni ha állt látszott,hogy a hasa felfúvodott,de nagyon. A végén már alig bírt lábra állni majd elment. Miért? Megmenthető lett volna ha időben kiér az orvos? Mi történt vele? És miért ilyen hirtelen? Válaszukat előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom, ami a kutyájával történt! Valóban nem szoktunk látatlanban, főleg nem post-mortem diagnózisokat felállítani, de olyan szemléletesen írta le szegény német juhász tüneteit, amely ha jól értem leveléből: etetés után, hirtelen felfúvódás, öklendezés, légszomj, fuldoklás, annyira egyértelmű leírását adta az akut gyomormegterhelés és gyomorcsavarodás tüneteinek, hogy nem tudom nem leírni! Természetesen egyértelműt csak ahogy Ön is írja, kóroncolás után lehetne mondani.

Főleg nagytestű, mély mellkasú kutyákra jellemző, hogy a nagymennyiségű tápláléktól kitágul a gyomor, vérellátása romlik, erjedés indul meg benne, se fel-se le nem tud távozni a sok tartalom, és annyira felfúvódik, hogy már akadályozza a tüdő kitágulását, levegőt sem kap tőle a kutya, ráadásul a keringése is összeomlik, mert a csavarodó, gázos, kitágult gyomor magával viszi a lépet és nagyereit, ahol pang a vér…

Ilyenkor egyetlen teendő van, ahogy embereknél is a súlyos, hirtelen fellépő rosszullétnél- azonnal kocsiba kell tenni, és a legközelebbi jól felszerelt állatkórházba vinni, mert az ilyen hirtelen kialakuló gyomorcsavarodásnál csak az azonnali műtét segít. Ha kiért volna az orvos, legfeljebb megállapította volna, hogy azonnal kórházba kell vinni, ahol meg tudják operálni, infúzió, sokktalanítás után-közben meg tudják műteni, altatásban felnyitják, leengedik a levegőt a gyomorból, visszafordítják a hasfali seben keresztül majd egy nagy csövet helyeznek a nyelőcsövön át a gyomorba, amelyen át leengedik a tartalmat. Ezután ha szükséges eltávolítják a károsodott lépet és kivarrják a gyomrot a hasfalhoz, nehogy ez újra megtörténjen. Ha mindez 1-2 órán belül megtörténik, akkor van csak jó esély a túlélésre.

Nagyon sajnálom, hogy ez csak így utólag tudom leírni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993