szőr

2015.02.03.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nagyon aggódom az 1 éves kandúr Maine Coon cicám miatt. Kb. 1-2 hónapja eszméletlenül hullik a szőre, a napi fésülés és a szőroldó tabletták szedése ellenére is. Nem értem miért van ez, hiszen előtte sosem hullott ennyire a szőre. Arra gondoltam, lehet hogy a téli bundáját hagyja el a meleg lakás miatt? (kizárólag csak bent tartózkodik). Ha hozzáérek, már akkor is egy csomó szőr marad a kezemen… Az egész lakás tele van szőrrel.. Ráadásul gondolom tetemes mennyiséget nyel le a tisztálkodás miatt és ez sem tesz neki jót… Még egy dolgot vettem észre, kb. egy hete hányt egy hosszú szőrkígyót, nedves eledellel. (Víz, nedves eledel és száraz Royal Canin eledel van előtte minden nap). Akkor megnyugodtam, hogy csak a szőr miatt öklendezett, ma reggel viszont 4-5 hányadékot találtam a földön, egyikben sem volt szőr, csak nedves eledel, amit előzőleg ehetett meg. Aggódom, hátha valami belső szervi vagy egyéb problémája lehet a macskámnak. Mi lehet a gondja? Vigyem el sürgősen állatorvoshoz? Nagyon szépen köszönöm a válaszát, segítségét!! u.i.: egyébként virgonc, játékos cica, a tünetek ellenére is … Bentley gazdija

Kedves Gazdi!

Az ilyen mértékű szőrhullás semmiképpen nem nevezhető normálisnak, ráadásul ahogy Ön is jól látja, egy hosszúszőrű macskánál akár komoly gondot is okozhat, ha a fokozottan hulló szőr összeáll a gyomorban, esetleg eltömeszeli a beleket. A fokozott szőrhullást okozhatja parazita (bolha, ragadozóatka, szőrtüszőatka, rühatka), bateriális fertőzés, allergia, autoimmun betegség, hormonális betegség, köztük a pajzsmirigy alulműködés például.

Részletes kivizsgálás (bőrkaparék vizsgálat, vérlabor,  allergia teszt, hypollergén diéta, stb.) tudja tisztázni az okokat, addig is javasolt a szőroldó paszta adása és a gyakori, naponta többszöri fésülés, hogy elkerüljük, hogy még több szőr kerüljön a gyomorba!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993