bűzmirigy

2015.02.05.

A bűzmirigy gyulladás az allergia? Mire allergiás ilyenkor? Vérből ki lehet-e mutatni ezt az allergiát? Szteroid tablettával mindig lehet kezelni? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

Nem ilyen egyértelmű a kapcsolat a bűzmirigy gyulladás és az allergia között. Bár igaz, hogy sok allergiás hajlamú kutyánál előfordul a bűzmirigy gyulladása, de ugyanígy a fülgyulladás, bőrviszketés, vakarózás, szemgyulladás is, viszont ezekről sem jelenthető ki, hogy mindig allergiás hajlam az okozójuk, hiszen van, hogy bakteriális fertőzés, a kivezetőpárat veleszületett szűkössége, sérülés is okozhatja, ahogy a szakszerűtlen bűzmirigy-kinyomás is. Az allergiáknál legfontosabb kideríteni, hogy pontosan mi váltja ki a tüneteket, amihez vérteszteket is alkalmazhatunk. Vérből lehet kimutatni például a poratka, különböző pollenek, egyes rovarok és melléktermékeikre való érzékenységet. A táplálékallergia legjobban speciális, úgynevezett eliminációs diétával valószínűsíthatő 6 hétig csak hypoallergén tápot, vagy olyan fehérjét, összetevőket tartalmazó eledelt kell összeállítani a kutyának, amely biztosan nem allergiázálja, és ha ezek után elmúltak a tünetek, akkor az úgynevezett provokációval, mikor újra egy összetevőt elkezdünk etetni, kiderülhet, hogy milyen tápra, táplálékra, tápösszetevőre volt allergiás.

A szteroid, vagyi glükokortikoid tartalmú gyógyszerek bár hatásosak bizonyos allergiás megbetegedések kezelésében, de igen sok mellékhatással rendelkeznek (máj- vesekárosítás, a gyomor és bélrendszer károsítása, sokat evés, sokat vizelés, a mellékvese kéreg károsítása, stb.), így igen körültekintően szoktuk csak őket alkalmazzuk.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993