ödéma

2015.02.06.

Jó reggelt! Kutyusom januárban betöltötte a 16 évet. Sajnos pár napja, a combja belső oldalán , érintve a legelső emlőt egy tenyérnyi kemény daganat nőtt. Ennek hatására( gondolom) bedagadt a hátsó lába, meleg és duzzadt. Nem használja a lábát csak óvatosan teszi le, biztos fáj neki 🙁 ezért egyedül már nem bír mozogni. A kutyus még jól kommunikál, ugat, bár étvágyában változás történt (de nem most). Szeretném megműttetni , de az állatorvos azt mondta elég rizikós mert sok azon a területen a főér. Már tavaly 15.5 évesen is volt egy műtétje amiből simán ébredt. Ön szerint megműttessen a kutyust ? Mennyire rizikós, és mit jelent ha a nyirokcsomó is érintve van ? köszönöm szépen

Állatorvosa, aki régóta ismeri a kutyát, a jelenleg zajló betegségét és az összes körülményt biztosan helyesen mérte fel a műtét kockázatait. Egy kistestű 16 éves kutya még nem feltétlenül elaggott.

A végtag keringési rendellenességei mellett talán tapinthatóan is megnagyobbodott a térdhajlati és a lágyéki nyirokcsomó. Az áttétes nyirokcsomók  és a combra húzódó primer tumor által kifejtett nyomás együttesen okozhatja a végtag ödémáját, fájdalmát. További fontos, a veszélyeket és esélyeket egyaránt befolyásoló  kérdés, hogy más, távoli helyeken nincs-e áttét a kutyában.

Az altatás és  a műtét rizikóit a legpontosabban úgy lehetne felmérni, ha a fizikális vizsgálatok kiegészítéseként vérlabor és képalkotó vizsgálat is készülhetne. /daganatos-betegek-kezelese-onkologia/kepalkoto-vizsgalatok

Ha pontosan látjuk az onkológiai betegség előrehaladottságát és az esetleges egyéb kórfolyamatokat, úgy jobban megítélhető a sebészeti és egyéb onkológiai kezelések esélyei és veszélyei is.

Ha a beteg kutya részletes kivizsgálása bármi okból nem lehetséges, véleményem szerint akkor is érdemes lenne a műtét mellett dönteni – hiszen ha semmit sem teszünk a kutyáért úgy már jelenlegi állapota sem tolerálható, és betegséges biztosan lerövidíti az életét, míg az ismeretlen kockázatú operációval van esély a gyógyulásra, vagy legalább a fájdalom megszűntetésére és a betegség lezajlásának lassítására. A kérdés tehát úgy is megközelíthető, hogy a műtéttel esélyt próbálnak adni a kutyának.

Honlapunkon még több helyen olvashat  a témában:

/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

/publikaciok/daganatos-a-kutyam

/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993