Élő vagy holt macskának hogyan lehet utódja?

2015.02.11.

Jó napot kivánok. Érdeklődnék,volt egy 4 év körüli hím cicánk, fehér sajnos a fajtáját nemtudom. Elütötte állitólag az autó, amit nem értünk, mert nem járt az útra.Vér nem volt. Az egyik szeme ment ki, de az sem volt véres. Eltemettük. Azt kérdezném, hogy éltében kellett volna ivarsejtet venni, lefagyasztani, hogy egyszer legyen utódja? Magyarországon létezik ilyen? Ha holtába hány napig lehet ha lehet? Valamint klonoztatni csak élő állatot lehet? Annyi tévhit terjeng erről. És még az érdekelne, hogy több helyen is olvasom, hogy itt Magyarországon fagyasztanak le macskát, mért? Köszönöm a válaszát.

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a cicával történtetket. Szaporodásbiológiai szakrendelésünk vezetőjével, Dr. Thuróczy Juliannával is konzultálva, aki nálam sokkal jobban otthon van a tudomány legújabb vívmányaiban,  ez a válasz született:

A világban sok helyen kutatják különböző állatfajok klónozási, génmegőrzési lehetőségeit, de ezek mind kísérletes stádiumban lévő tudományos kutatások, amik nagyon költségigényesek és nem céljuk a hobbiállatok reprodukálása. A halál beálltával olyan bomlási folyamatok indulnak meg, amelyek miatt a spermiumok kinyerésére rendelkezésre álló időszak rendkívül rövid. Macskák in vitro fertilizációjával hazánkban (úgy tudom Európában sem) nem foglalkozik senki. Így a kinyert spermiumokkal ivarzó nőstényt kell termékenyíteni, ami a szűk idősáv miatt nem valószínű, hogy sikerül.

Sajnos ezért csak arra bíztathatom, hogy igyekezzenek a jó pillanatokra emlékezni és mikor már készen vannak rá, fogadjanak örökbe egyet a rengeteg gazdátlan cica közül, akiknek a különböző menhelyeken igyekeznek gazdát találni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993