kutyatartás szabályai

2015.02.16.

Mik a kutyatartás (jog) szabályai? Mikor kell a jegyzőnek jelentenem ill. mikor kell az állatorvosnak jelentenem valamit? Úgy hallottam, hogy a jegyzőnek 3 hónapos korban kell jelenteni a kutyát, vagy elég csak az állatorvosnak szólni, aki majd chippeli, oltja? Köszönettel Zsófi

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kutyushoz!

Az ebösszeírás keretében a helyi önkormányzatnál be kellett 2013. január 1-én jelenteni a kutyákat. A budafoki önkormányzatot megkerestük, és ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy 3 évenként lesz új ebösszeírás, ezért a most született, frissen szerzett kutyákat csak a következő ebösszeíráskor, 2016-ban lesz kötelező bejelenteni.  A mi rendelőnkben, extra szolgáltatásként vállaljuk, hogy bevisszük az ebösszeíró, gazdik által kitöltött adatlapokat a helyi önkormányzatra, ez nem kötelező állatorvosokra nézve.

Jó lenne tisztáznia saját, lakhelye szerinti önkormányzatnál, kezelő állatorvosánál, hogy ott mi az eljárás.

Ezen kívül kötelező a kiskutyák mikrochippel történő megjelölése a tulajdonos váltáskor, vagy legkésőbb a veszettség elleni oltás beadásakor. A veszettség elleni oltás 3-4 hónapos kor között kötelező egyszer, majd 6 hónapon belül még egyszer. Erről részletesen olvashat, ha IDE KATTINT! Ilyenkor egy úgynevezett széles spektrumú, vagyis fonal és galandférgekre egyaránt ható féreghajtó szer beadása is kötelező.

Az állatorvosok a mikrochipet regisztrálják egy központi adatbázisban (ezt kötelező megtenni), a petvetdata-n, ahová aztán az összes kötelező veszettség elleni oltást is regisztrálni fogják, kötelezően. Ezután mi automatikusan lejelentjük a helyi hatósági állatorvosnak,hogy veszettség ellen oltottuk a kutyáját, aki ezután évente küld emlékeztetőt az esedékes oltásról. Ez szintén változhat területenként.

Mindezek mellett ajánlott még fertőző kutyabetegség ellen is beoltani a kiskutyát, paraziták ellen védeni rendszeresen, és még sok hasznos információt olvashat erről honlapunkon, egyrészt a Tudnivalók Gazdiknak A-Z- ig menüpontban, illetve ha IDE KATTINT!

Remélem sok öröme fog telni a kiskutyában!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993