Spániel kölyök

2015.02.24.

Kedves Doktornő / Doktor Úr! Pár hét múlva lesz egy angol cocker spániel kutyusunk, körülbelül 7-8 hetesen hozzuk majd el, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Olvastam, hogy 4 oltás után lehet először utcára vinni, ez igaz? Mi a legkorábbi időpont, amikor el lehet kezdeni az oltásokat beadatni? Lehet baja a kölyöknek, ha két idősebb kutyánkkal (labrador és keverék) esetleg érintkeznének? (évente oltva vannak) A kiskutya inkább benti kutyus lenne, de minél előbb szeretném szobatisztaságra tanítani, ezért ki kell hogy vigyem az udvarra. A cocker spánieleknél ez mennyi időbe telik? Vagy ez inkább gazditól függ, hogy milyen hamar lesz szobatiszta? Van erre valami bevált módszer amit tudna ajánlani? Válaszát előre is köszönöm! 🙂

Kedves Gazdi!

Gratulálok a kiskutyához! Az Állatvédelmi törvény szerint a kiskutyáknak 8 hetes korig az anyjukkal kell maradniu, ezért azt javaslom, hogy csak 8 hetesen hozzák el.

A kiskutyákat már akár 4 hetes korban el lehet kezdeni oltani parvo vírusos hasmenés ellen, a megfelelő oltóanyaggal. Ezt a tenyésztő vagy beadatja, ha olyan veszélyeztetett a kiskutya, vagy nem. Ha már az új gazdi kezdi oltani, akkor célszerű egy féregtelenítéssel, bolhairtással kezdeni, mikor elhozzák, a szőrét is le kell mosni, mert a féregpeték anyukája nyálából főleg oda kerülnek. Ha minden rendben megy az új helyén, eszik-iszik, nincs hasmenése, akkor elkezdjük oltani. Minél fiatalabb korában kezdjük el oltani a kutyust, annál több oltásra lesz szükség, mert az anyukájától kapott ellenanyagok védelmét is át kell törnie az oltásnak, ráadásul fiatalabb korban az immunredszer is kialakulatlanabb, így nem feltétlenül célszerű siettetni az oltásokat, illetve a kimenést.

Törvényi szabályozás szerint ha betölti a 3 hónapos kort, akkor 30 napon belül kötelező számára az első veszettség elleni oltása, és a mikrochippel való megjelelölés, ami már a tulajdonos-váltáskor is meg kellene legyen. Ha netán a tenyésztő elfelejti ezt megtenni, akkor Önnek kell mikrochippeltetni a kutyust.

Ha a felnőtt kutyák oltott, féreghajtott ebek, akkor kicsi a fertőzés lehetősége, de az utolsó kombinált oltától számított 3 héten belül elméletileg megvan. Az oltóanyag gyártók innentől garantálják a védelmet. Ezelőtt parkba, utcára, oltatlan kutyák közé vinni nem célszerű. Természetesen sok kutya életében nem kap kombinált oltást és semmi baja nem lesz, tehát nem törvényszerű, hogy elkap valamit, de fennáll a veszélye.

A szobatisztaságra szoktatás inkább tréneri feladat, mint állatorvosi, de ha időben észreveszik, hogy pisilni akar a kiskutya, és kiviszik arra a helyre, ahová szeretnék, hogy pisiljen, és megdicsérik, akkor hamar meg fogja tanulni, hogy mit szeretne  a gazdi. Lényeg a következetesség!

Sok hazsnos információt talál még honlapunkon, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993