Hédicica

2015.03.01.

Tisztelt Doktornő! kétéves ivartalanított maine con kislány cicámmal kapcsolatban kérem a tanácsát.Nemrég a macskanáthát megelőzően 2 nappal fájdította a mellső lábait, sántított is. A kapott antibiotikum, hamar szüntette ezt a panaszt is. Még tavaly egy Giardia fertőzésnél ugyanez volt, duzzadtak is voltak a térdízületei. Hasonló panasza volt a Purevax ismétlő oltás után másfél héttel.Én humán eü. szakdolgozó vagyok(védőnő), mi erre azt mondanánk, T-helper I. dominancia. Tehetek-e valamit a cicámért, hogy ne legyen valódi autoimmun betegség a hajlamból? Noni és/vagy kolosztrum-készítménnyel van-e négylábúaknál tapasztalat? Hozzátenném még, hogy nagyon korán odaadta a tenyésztő, én pedig nem tudtam, hogy nem volna célszerű 12 hetes kora előtt elválasztani. Így csak 8 hetes koráig kapott anyatejet. Tisztelettel:G.Judit

Tisztelt G. Judit!

Szilágyi dr.-nő külföldi tanulmányúton van, így én (Balogh Lajos) próbálok válaszolni a kérdésére. A vírusos macskanátha, majd Giardia fertőzés időszakában, majd oltás után tapasztalt ízületi gyulladások valószínűsítik a túlzott immunválasz és antigén-ellenanyag komplexek által mediált ízületi gyulladások diagnózisát. Emiatt a veseparamétereket (mellette vérkép, májparamnéterek) is érdemes lehet ellenőrizni, de szerintem latens vírus hordozás kiderítése céljából vírusteszteket is érdemes lehet elvégezni a cicán.

Humán, vagy nem -macska kolosztrum készítmény adásával nekünk biztosan semmi tapasztalatunk nincs, nem tudok mások által leírt esetekről sem – de a 2 éves ivartalanított nőstény esetében nem alkalmaznám, pláne azért nem, mert nem kizárt, hogy amúgy is a túl sok keringő ellenanyag (ill ellenanyag-antigén komplex) okozhatja a problémát. A noni termékekkel biztosan nem lehet bajt tenni, kérdés hogy ezzel teszünk-e bármit is az autoimmun betegségek megelőzésére.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993