Csippásodás

2015.03.01.

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Van egy 15 éves középuszkárom és 2-3 hete nagyon csipásodik mind a két szeme.Belül nyálkás (nem gennyes) kívül rászáradt barnás-vörös.Olyan módon rászárad kívül,hogy körbe az egész szeme,szemsarkai,szempillája,alsó szemhéj.Amúgy a szeme szép tiszta fényes élénk,semmi pirosodás vagy elváltozás.Lakásban (családi) tartom az udvaron szoktunk rohangálni és ott is végzi a dolgát el.Vannak tyúkok és másik házőrzőkutyám is,de velük nem érintkezik.A lakásban nincs por vagy hasonló irritáló anyag (hacsak az nem,amikor a kandalló néha befüstöl a megrakáskor,de olyankor egyszerre zárjuk is a szobaajtókat).1 éve volt klinikán az egyik szemfogát távolították el,mert lyukas volt és gennyes.Akkor csináltak teljes vérképet is és olyan egészséges mint egy kölyökkutya.Azt ajánlotta valaki,hogy tegyek egy pici almaecetet az ívó vizébe és az használ.Tettem neki,de semmi.Kamillával szoktam kitörölgetni,de nem mulasztja el. Elnézést a hosszú írásért.Kérem adjon tanácsot mit csinálhatnék.Sajnos anyagilag nem állok úgy,hogy klinikára vigyem az itteni állatorvos meg TSZ orvos nem igazán kutya,macska stb.Tudna ajánlani valami pénztárcakímélő megoldást? Előre is köszönöm a válaszát,köszönettel:Takács Beatrix

A korosodó kutya esetében is számtalan betegség okozhatja a kötőhártya gyulladást (csipásodást). Sajnos részletes vizsgálatok nélkül marad a kamillás törölgetés, még szemcsepp (antibiotikum és kortisol tartalmú) beszerzése is nehézségekbe ütközik.

Idősödő embereken és állatokon is gyakori a szem érzékenysége, váladékozása a rosszabb vérellátás és követlezményes degenerációs folyamatok miatt. Kérje állatorvosa segítségét legalább a szemcsepp beszerzésében. Ha néhány napon belül nem lesz  érezhető javulás, nem látok más megoldást,  mint a részletes kivizsgálást.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993