Uszkár

2015.03.03.

Tisztelt dr. Balogh Lajos Úr! Tisztelt Doktor Úr! 12.5 éves Uszkár kutyusom labor eredményeit mellékelem! Azért mentünk orvoshoz, mert kétszer láttam kicsit megszédült a kutyám egy-két másodpercig, csak utána semmi gond nem volt! Nagyon játékos, mozgékony, jó kedvű kutyus, a fogai sajnos fogkövesek, a lehelete elég büdös..egy éve szed fél szem qamatell minit, mert reggelente sárgát hányt, sok a gyomorsava…az étvágya, kedve jó. 2015. február 10-én vizsgálták. Hála Istenek nincs benne fehérje! Ebben az időben tüzelt Ultrahanggal is nézték, vannak echo szegény területek, mája nem nagyobb, lépe nagyobb kicsit! Mire utal ez tisztelt dr Úr? Nagyon szeretjük családtag nálunk, mit tegyünk hogy meggyógyuljon? Az állatorvos azt mondta, hogy a kutyusomnak kezdődő májbetegsége van. Javaslatára 4 hete májvédő terápiába kezdtünk. Ha kezdődő májbetegsége van a kutyusomnak és a mi Állatorvosunk ursofalk human gyógyszert írt fel, az jó-e? Egyáltalán mi az a kezdődő májbetegség? Reggel kap egy-két csepp normaflort és fél szem quamatel minit, délben kapja az ursofalk humán gyógyszert, ez kapszulába van és este egy kicsi máriatövis magolajat. Megfelelő -e ez az adagolás, vagy Ön mit ajánlana?. Marhahúst, vagy marha húsos termékeket ehet-e a kutyusunk, mit javasol Doktor Úr, milyen hús terméket, vagy milyen tápokat próbáljunk ki? A kutyusom ihat-e HYD deutérium mentes vizet 105-öst, vagy 125-öst? és milyen mennyiségben naponta ha ihat. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy a12 éves kutyusomnak elég büdös a szája a lehelete, sajnos rosszak a fogai és ebben az állapotában ilyen májlaborral, eredménnyel lehet-e műteni, lézeresen a fogait ki lehet e húzni Ön szerint, mint írtam 4 hete diétáztatjuk és szeretném a fogait kihúzatni, vagy amit tanácsol, a fgoaival kapcsolatban, egy újabb vérvétel aktuális-e már? Kérem, adjon tanácsot! Megtisztelő válaszát köszönöm szépen! Üdvözlettel, Ágnes > 2015. február 10., Kedd 13.07 napon "[email protected]" írta: > > Mintafogadás: 2015.02.10.08:40 > Beküldött minták: EDTA-s cső (3 ml) 1 db; Szérum gél 7ml 1 db; > > Állat neve: > Faj: Eb > Fajta: Törpe uszkár > Ivar: nőstény > Szül ido:: 2003.02.10. > Microchip: > Praxis azon.: > Az állat PraxisLab azononsítója: 121406 > Kérjük, ha ebbol az állatból ismételt mintát küld, hivatkozzon a fenti azonosítóra! > AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120 > Vörösvérsejtszám 7,30 T/L 5,50 – 8,50 > Hemoglobin 179 g/L 120 – 180 > Hematokrit + 58,6 % 38.0 – 57.0 > MCV (átl. vvs térf) + 80 fL 61 – 80 > MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24,5 pg 20.0 – 26.0 > MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 305 g/L 300 – 360 > Átlagos mért. vvs Hb konc. 304,00 300-360 > Mért vvs Hb tartalom 24,40 > Vvs méret szórás 12,1 12.0 – 13.2 > Hb koncentráció eloszlási szélesség 17,30 > Vvs Hb szórás 3,44 > Hyperchrom vvs % 0 > Hypochromasia + > Hypochrom vvs % 7 > Microcytaer vvs % 0 > Makrocitozis +++ > Macrocytaer vvs% 12 > Thrombocyta 237 G/L 150 – 450 > Átlagos vérlemezke térfogat ++ 23,5 fL 8.5 – 14.5 > Mean Platelet Component 217 g/L > Thrombokrit 0,56 % > Thrombocyta térfogat szórás 68 > Makrothrombocyta +++ > Fehérvérsejtszám 9,8 G/L 6.0 – 15.0 > Neutrophil abs. (Advia 120) 6,9 G/L 4.3 – 9.0 > Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,00 G/L 0.50 – 4.50 > Monocyta abs. (Advia 120) 0,70 G/L 0.25 – 1.00 > Eosinophil abs. (Advia 120) 0,10 G/L 0.10 – 1.20 > Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.01 – 0.08 > Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,10 G/L 0.03 – 0.58 > QUALITATÍV VÉRKÉP > Szegment 78 % > Band (Stab) 1,00 % > Lymphocyta 18,0 % > Monocyta 1 % > Eosinophil 2,00 % > Basophil 0,00 % > ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK > Szegment abs. 7,64 2.5 – 12.5 > Band/Stab abs. 0,10 G/L 0 – 0.4 > Lymphocyta abs. 1,76 G/L 0.5 – 4.8 > Monocyta abs. 0,10 G/L 0 – 0.8 > Eosinophil abs. 0,20 G/L 0 – 0.8 > Basophil abs. 0,00 G/L 0 – 0.2 > VÉRKENET MORFOLÓGIA > Polychromasia 0 > Anisocytosis 0 > Babesia (kenet) negatív negatív > Microfilaria negatív negatív > Megjegyzés ' . > Macrothrombocyták. > KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK > Összfehérje 74 g/L 55 – 75 > Albumin 37,3 g/L 25.0 – 41.0 > Globulin 36,7 g/L 20.0 – 45.0 > A/G arány 1,02 0.60 – 1.50 > ALT (GPT) + 185 U/L 5 – 60 > AST (GOT) 33 U/L 10 – 50 > GLDH +++ 68 U/L – 10 > Alkalikus foszfatáz ++ 924 U/L – 280 > GGT + 11 U/L – 9 > Összbilirubin 3,3 umol/L 0.1 – 5.1 > Alfa amiláz 577,00 U/L 100 – 1200 > Lipáz + 320 U/L 0 – 300 > CK (kreatin-kináz) 138,00 U/L 20 – 225 > LDH + 275 U/L 20 – 250 > Triglicerid +++ 4,14 mmol/L 0.30 – 1.20 > Koleszterin +++ 10,5 mmol/L 3.2 – 6.2 > Glükóz (Szérum) 4,7 mmol/L 2.8 – 4.9 > Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet. > Fruktózamin 375 umol/L 187 – 386 > Karbamid 6,6 mmol/L 2.5 – 6.7 > Kreatinin 62,00 umol/L 20 – 150 > KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK > Nátrium 143 mmol/L 135 – 155 > Kálium 5,06 mmol/L 3.60 – 5.60 > Na/K arány – 28,26 28.80 – 40.00 > Klorid 104 mmol/L 100 – 116 > Kalcium 2,56 mmol/L 2.50 – 3.10 > Magnézium 0,98 mmol/L 0.70 – 1.00 > Foszfát + 1,7 mmol/L 0.8 – 1.6 > KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK > Vas ++ 37,1 umol/L 18.0 – 25.0 > MINTA MINŐSÉGI INDEXEK > Hemolizis NORMAL > Ikterusz NORMAL > Lipaemia NORMAL > EGYÉB > Vélemény kész > Validáló orvos megjegyzése: "Hepatopathiára utaló enzimeltérések. Ezen a szinten primer és szekunder (reaktív) hepatopathia is lehetséges. A másodlagosan májelváltozásokat okozó betegségek (pl. szívbetegség, bélbetegség, endokrin betegségek) kizárása javasolt. Ha a máj funkcionális működése kérdéses, epesav stimulációs teszt javasolt." Éhomi állapot nincs megadva. Az emelkedett triglicerid- és koleszterinszint étkezés utáni állapotra utalhat. Amennyiben szigorú, 16 órás éheztetés után ezek az értékek állandóan emelkedettek, kóros hyperlipidaemia további vizsgálata szükséges. A hyperkoleszterinaemia lehet postprandriális v. utalhat endokrinopathiára, pancreatitisre, proteinuriára. > Validálta: Dr. Kunos Viktória Leletkiadás: 2015.02.10.13:07 > PraxisLab – A MintaPartner. [email protected] www.praxislab.hu Uszkár kutya Kiegészítő vizsgálatok eredményei 2015-02-11 Vér: SGOT: 32 SGPT: 186 ALKP: 757 KOLESZTERIN: 9.76 TRIGLICERID: 1.14

Kutyájánál fény derült a kezdődő májelégtelenségre és állatorvosa nyilván elmondta, hogy ennek számtalan (vírusos betegségek, bakteriális fertőzések, mérgezések, szív/keringési zavar, endokrin betegségek, tumor, tályog …) ok állhat a hátterében. Mindezeket Ön is olvashatta a véreredmények magyarázatánál.

A kiváltó okot eddig ne sikerült megtalálni, ezt ne is mindig egyszerű, nem is mindig sikerül. Az ismételt fizikális-, vér labor-, ultrahang vizsgálatok is segíthetnek ebben, az is lehet, hogy egyéb kiegészítő vizsgálatokkal sikerül fényt deríteni az okra. Állatorvosának nyilván van ötlete miként kellene továbblépni ezügyben ill ha helyben kimerítették a vizsgálati lehetőségeket, akkor el tudja küldeni Önöket további kivizsgálásra.

A fogkő eltávolításának én nem látom akadályát, de ezt is célszerű kezelőorvosával egyeztetni.

Túlzott aggodalomra, pánikra egyenlőre semmi okuk, állatorvosuk láthatóan átgondoltam kezeli kutyájukat.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993