Szoronágs, figyelem hiány, fájdalom?

2015.03.03.

Tisztelt állatorvos! Egy lassan két éves Havanesenk van. Nemrégiben előjött nála egy folyamatos nyüszögés. Ez a nyüszögés halk, enyhe olyan mintha fájna neki valami de nem látni rajta semmit, illetve játékos, mikor sétálunk nem csinálja. Miközben nyüszög járkál, legtöbbször egy játék van a szájában. Felhurcolja az ágyba a játékot – pedig egyébként nem szokott az ágyba menni, tudja, hogy hol az ő helye – egy helyre gyűjt többet. Bújna be a pléd alá illetve hozzánk is folyamatosan bújna. Az elmúlt fél évben mindig volt vele valaki, nem volt egyedül hagyva, maximum 5 percre. Először azt hittük, hogy játszani akar, de nem. Mikor megpróbálunk vele játszani, egy darabig játszik ő is, de nagyon hamar megunja és folytatja a járkálást. Ez a játék hurcolgatás nekem kicsit olyan, mintha a kölykeit hurcolná. Mikor már nagyon felizgatja magát, sokáig nyüszög elkezdi kapkodni a levegőt és remegni, ilyenkor ha felvesszük, megsimogatjuk abbahagyja, de később folytatja előröl. Tisztelettel, D. Viktor

Leírása alapján kutyája majdnem bizonyosan álvemhesség/álanyaság állapotában szenved.

/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban

Ez az állapot nem aggálymentes. Ismétlődik, emlő/petefészek/méh gyulladást, elfajulást majd daganatokat eredményez szinte törvényszerűen.

Állatorvosa tudja megállapítani, hogy valóban erről van-e szó, ő tud gyógszeres (antiprolaktin) támogatást is nyújtani. Az Önök feladata otthon is fontos a babák elzárásával, a “fészek” rombolásával, a fekhely áthelyezésével  kevesebb élelem, sok séta, kevesebb figyelem/ajnározás, siogatás …. betartásával. Ha túljutottak az álanyaság tünetein melegen ajánlott az ivartalanítás.

/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993