T. Kisállatbudafok! Olyan elméleti kérdésem lenne, hogy én több éve rendszersen etetek a cicámmal nyers húst. Többek között nyers marhahúst (marhafelsál). A kérdésem annyi lenne, hogy a cicám fertőződhet-e kergemarhakórral? Olvastam az interneten, hogy már macskáknál is kimutatták, nyers marhabelsőség etetést vélnek a háttérben. Én cssak felsált adok neki, amit megmosok előtte, meg fagyasztok is. Rendes hentesnél veszem a húst, emberi fogyasztásra szántat. Lehet, hogy buta kérdés, de nem akarnék ártani a cicámnak.
A nyers marhafelsál etetésének talán legkisebb elméleti kockázata lehet az, hogy a cica a kergemarhakór prionjával fertőződik. Ennél valamivel nagyobb a veszélye a nyers marhahús etetésekor a borsóka kór, Salmonella és E.coli fertőzéseknek.
Hosszútávon talán a legnagyobb problémát az okozhatja, ha a túl sok színhús etetése mellett a cica arányosan kevesebb egyéb táplálékot vesz magához, azaz fehérje túletetés mellett túl kevés rostot és szénhidrátot, egyes ásványi anyagokból, mikroelemekből és vitaminokból szintén nem ideális mennyiséget vesz magához.