macskának disznómáj

2015.03.13.

Tisztelt Doktor Úr! Egy kóbor cicát etettem már régóta, aki soha nem volt hajlandó mást, csak nyers csirkehúst enni. Bármi más elétettünk, akár főtt kaját is, nem kellett neki. Ez eddig rendben is lett volna, csak elkövettük azt a hibát, hogy 1-2x nyers disznómájat adtunk neki, és onnantól kezdve már nem kellett neki a csirkehús sem. Mondtam anyukámnak, hogy most már ne adjon neki többet,mert veszélyes lehet számára, hiszen olvastam róla, de anyukám csak legyintett, hogy dehogy lesz neki semmi baja. Szóval tömte belé, naponta legalább 2x. Aztán csak rábeszéltem, hogy adjon már neki csirkehúst is hátha megeszi, nem kellett neki, és féltünk, hogy így éhen marad, legyengül, pláne, hogy közben kicsinyei is lettek. Jó karban volt a cica, a szülés megszokta kicsit viselni, de átvészel mindent, még amikor náthás volt kicsit, azt is. Olyan nap nem volt még, hogy nem jött legalább 1x, de inkább többször. Szeretett bennünket, igényelte nagyon a simogatást, a törődést. Gyönyörű, fejlett cicái lettek tavaly is! Ami aggaszt, hogy most már kb. egy hete nem jön, és félek, hogy nem a disznómáj lett-e a végzete. Amikor utoljára volt, nem láttam rajta, hogy bármi baja lett volna, 2x jött aznap, először még evett, de másodjára már nem kellett neki a máj sem. Amit észre vettem, hogy az utóbbi időben, elég sok vizet ivott, tej sem nagyon kellett mostanában neki, amit azelőtt inkább ivott, mint vizet. És nagyon igényelte a simogatást az utóbbi napokban. Egy idősebb cica is kapott disznómájat többször, persze ő nem evett annyit, mint a másik, és naponta csak 1x, de sajnos már utána ő sem volt hajlandó mást megenni. Ez az idős cica még hamarabb eltűnt, mint a cicamami, nem jön már ő sem legalább 3 hete. És ő is elég sok vizet ivott mostanában, de az is lehet, hogy én nem figyeltem régebben mennyit isznak. Rajta sem vettem észre semmi különöset, mikor utoljára láttam, talán csak annyit, hogy furcsa volt, hogy egyszer evett, utána megint nem, szóval mint aki nem tudja egyen-e, vagy sem, de volt már neki ilyen hasonló heppje régebben is.Tartok attól, mivel ők ketten ettek disznómájat, hogy mi végeztünk velük. Lehetséges volna, hogy ebbe haltak bele? Nagyon bánt bennünket a lelkiismeret, hogy lehet mi öltük meg őket, akiket nagyon szerettünk? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:Zsuzsanna

Kedves Gazdi!

A kizárólagos májetetés olyan szempontból aggályos, hogy a májban sok az A- és D-vitamin, amelyek felhalmozódhatnak a cica szervezetében (zsírban oldódó vitaimnok) és az A-vitamin a csontképződés zavarát okozhatja (macskák a-vitamin toxikózisa): csontos kinövések a nyaki- és hátcsigolyákon, esetleg ezek összenövése, ami megnehezítik a mozgást, bágyadtságot, bénulást okozhat. Ez csak olyankor jellemző, ha egy macska több hónapon át semmi mást nem eszik, mint nyers májat.

A nyers sertésmáj fertőzött lehet féregpetékkel, nagyon ritkán az Aujeszky nevű vírusos betegséggel, amely macskákat is megfertőzhet, de ettől a betegségtől szinte mentes Magyarország, ráadásul kereskedelmi forgalomba borzasztóan kicsi az esély, hogy betjutnak az ilyen betegségben szenvedő állatokból származó belsőségek, ráadásul ez a vírus inkább az idegszövetet, idegeket részesíti előnyben, tehát nagyon-nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ezzel ártottak.

Sokkal valószínűbb, hogy a sorozatos szülések, a paraziták, a kóbor, oltatlan macskák között terjedő vírusos betegségek verték le a lábáról a cicát. Kóbor, oltatlan, minden évben ellő anyamacskák ritkán élnek 3-4 évnél tovább, sajnos.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993