atópia

2015.03.16.

Tisztelt Dr. Nő! Allergia ellen milyen antihisztaminok használhatók labradoromnál? Milyen dózisban? Az Atarax tablettából 2X2 szemnél semmi javulás nem volt 1 hét alatt. Mi lehetne a következő antihisztamin? Köszönettel!

Kedves Gazdi!
Egy allergiás kutya kezelése igen összetett feladat: legfontosabb összetevője az, hogy kiderítsük, mire allergiás, mi váltja ki a tüneteket: bolhanyál, táplálék összetevő, belégzett anyag (pl. pollen, poratka, stb.) vagy a takaríóója, a műanyag tálja? Azt is fontos tudni, hogy mik a tünetek: a szőrt-bőrt, a hallójáratot, a tápcsatornát, a kötőhártyát érintik? Vannak-e szövődmények? Például egy allergiás alapon induló bőrviszketegségnél a vakarózástól olyan gombás, bakteriális felülfertőződés lehet, amelyet már szintén kezelni kell, helyileg és szájon át gyógyszeresen is. Nem beszélve arról, hogy az egyéb betegségeket, amelyek hasonló tüneteket kozhatnak is ki kell zárni: ez főleg a léguti allergének esetén elég hosszadalmas lehet.

Kérdéseimből is láthatja, hogy nem könnyű felelni a kérdésére, mert bár elméletileg a Suprastin tabletta is használatos anithisztamin tartalmú gyógyszer, de pusztán az erre váltástól nem feltétlenül lehet javulást remélni, akár az is előfordulhat, hogy a durva tünetek átmeneti csökkentésére szteroid tartalmú szert is kapnia kell. Ráadásul azt teszi legjobban, ha követi kezelőorvosa tanácsait a kezelést illetőleg, aki ismeri a kutyus eltörténetét, tisztában van a tünetekkel, azok változásaival, és birtokában van a laborleleteknek. Ha kezelőorvosuk is úgy gondolja, akkor elküldheti Önöket bőrgyógyászati, allergológiai szakrendelésre is.

Jobbulást kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993