Vizes orrú, rózsaszín tappancs

2015.03.16.

Tisztelt Társainkat mentők, és orvoslók! Cicám 12 éves lett volna áprilisban. Múlt péntek reggel bekakilt a kedvenc helyére (egy komód alatt szeret aludni, pihenni). Sosem tett ilyet, gyanús volt, de nem gondoltam volna, hogy nagy a baj. Estére belázasodott. Januárban életében először beteg lett, akkor kapott Veroflex szuszpenziót, adtam neki belőle. Szombaton, vasárnap javult, hétfőre teljesen jól lett, evett, ivott, ugrándozott. (Ki kell egészítenem, hogy az én Picikém sajnos nem tűrt meg rajtam kívül mást, a természete olyan volt, hogy a vizsgálatát is csak bódításban/altatásban vállalták). Kedden reggel hirtelen összezuhant. Újra bekakilt és szétcsúsztak a lábacskái. Rohantunk a dokinkhoz, aki meg tudta vizsgálni bódítás nélkül is, annyira rosszul volt. Hasűri daganatra gyanakodott, elküldött minket egy uh specialistához. “Szerencsénkre” ő még épp tudott fogadni, az uh eredménye vérző lépdaganat lett. Megszúrták a pici hasikáját, még uh közben. Három választásom volt, rögtön euthanasia, hazahozom és elvérzik, vagy azonnali életmentő műtét, ami kevesebb, mint 50 % sikerrel járhat. Természetesen a műtét mellett döntöttem, még meg tudtam puszilgatni, szeretgetni kicsit és már vitték is. A “várakozások ellenére” az operációt túlélte, de nem jöhetett haza – elhúzódó ébredése volt, és sok vért veszített. A műtét másnapján próbáltam etetni picit kalória pasztával. A laborvizsgálat után felvetődött a transzfúzió lehetősége, de a végkimenetele nem lett volna biztos, az állapotában kockázatot jelentett volna. Abban maradtunk, hogy 1-2 nap megfigyelés után újra laborvizsgálat lesz, annak függvényében döntünk. A kis harcosom a műtétet követő második napon, reggel 10 órakor feladta a harcot. A kérdésem az lenne, hogy ha a transzfúzió mellett állok ki, akkor megmenthettem volna Őt? Tudtam volna bármit tenni? Nem “felmentést” várok..de borzasztó hirtelen történt, szörnyen fáj. Az én életerős, csodás kis “vadmacskám”..mérget vettem volna rá, hogy engem is túlél. “Nehézkes” természete mellett nagyon szerettük egymást. (3 éve tápallergiája lett, így csak speciális tápot és halat kapott – ha nem lopott néha a kis Drágám). Előre is köszönöm a választ. Brigi

Kedves Gazdi!

Nagyon-nagyon sajnálom a cicát és szegény gazdáját…Nehéz így utólag mit mondani, nehéz esélyeket elemezni, hiszen úgy látom, hogy nagyon jó orvos és gazdi kezekbe került- gyorsan sikerült felállítani a diagnózist és meg is operálták, a gazdi is ápolta és igyekezett felelős döntéseket hozni.

A rengeteg vérveszteség már önmagában veszélyezteti a beteg életét, de még ennél is sokkal aggasztóbb a épen talált daganat, amely sokszor ad áttétet akár távoli szervekbe is tudomásom szerint és igen hajlamos a kiújulásra. Szövettani vizsgálattal lehet megmondani, hogy milyen fajta daganat repedt meg a cica lépén. Ha rosszindulatú haemangiosarcoma okozta a daganatot és a vérzést, akkor sajnos nagyon kevés a túlélés még vérátömlesztéssel is.

Még egyszer fogadja őszinte részvétemet! Remélem hamar múlik a fájdalom, és leginkább a szép gyütt töltött évekre fog emlékezni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993