Luna baba

2015.03.24.

Kedves Doktor Úr/ Doktornő! 3 napja vettünk egy kiskutyát, a hirdetésében staffordshire terrier megnevezéssel. Megtekinthettük a szüleit is, törzskönyvezésük híjján viszont inkább gondolom azt, hogy Pit bull jellegűek. Ez nem is annyira lényeges, viszont meglehetősen szerény tartási körülmények között éltek. Rettentően sokan voltak testvérek, kb. 9-en, és egy panel lakásban tartották őket egy műanyag almás rekeszben. A gazdája még korán el akarta őket passzolni, úgyhogy 5 hetesen el is tudtuk hozni, amint tudott szilárd eleséget is fogyasztani. A helyszínen nem vettünk észre rajta semmi furcsaságot, a tartója nem etette ki őket a megtekintés előtt. Ellenőriztem hogy van-e sérve, egészséges-e a szőrzete, milyen a mozgása, viselkedése. Bár tudom a kölykök még igen változékonyak. Mióta hazahoztuk, túlesett az első féreghajtáson, széklete normális, nem tartalmazott lárvákat, sem férgeket, étvágya jó, hangulata mindvégig kitűnő volt, játékos, nagyon tanulékony, napi rutinja már a második napon elkezdett beállni. Dokinál is intézkedtünk, ám csak az asszisztenst értük el aki megtekintette, ellátott tanácsokkal, de ő sem vette észre a lába különbségét. Kaptunk időpontot az első oltásra és a chipeltetésre. Ami viszont aggasztó számomra, hogy a mellső lábai meghajlottak. Ezt akkor nem vettük észre mikor elhoztuk. Bár nálunk immáron három nap alatt hirtelen 25 dkg-ot is gyarapodott. Már a hazaérkezésének estéjén figyeltem a viselkedését, többször is kóstolgatta a küszöb habarcsokat és a klasszikus mészkő konyhakövet. Ezért másnap már szereztem neki csonterősítő vitamint. Bár rengeteget keresgéltem az interneten, de nem igazán találom a helyes választ a gondra. Áztatott junior tápot kap (Pedigree Vitalt kap kis testre) sok folyadékkal napi 3 adagban maximum 150-200g-ot. Ennek az összetevői az olvasottak alapján jónak tűntek. Ez mellé naponta reggel és este 1/2 Cani-phos Ca/P=2 tablettát kap. Van még itthon Panzi kölyök multivitaminom, de azt nem kapja. A lába elég aggasztó számomra. Mellső bokái remegnek, O alakban görbültek, kézzel az ízület korrigálható, csontvége mintha duzzadtabb lenne, mancsa ellaposodó. Önök szerint helyes kezelési módot választottam? Még van a Pedigree tápból, de Purina Dog Chow-ra vagy hasonlóra/jobbra szeretnénk váltani mit ajánlana szívesen? Van esély hogy a lába korrigálódjon a helyes pozícióba? Csökkenteni szeretném a terhelést, ezért a lehetőségekhez mérten apróbb adagokba szedném az ételét, ezt milyen mértékben tegyem? Válaszaikat is előre köszönöm!

Kedves Gazdi!

Előfordul, hogy a kiskutyák csukló ízületénél a hajlító, flexor izmok inai túl lazák, az izmok tónusa nem megfelelő, túlnyúlnak, ezért lehet, hogy remeg a carpalis ízület, a kiskutya inkább a talpán jár, csetlik-botlik. Erre gyakran javasolják, hogy adjanak csonterősítő, Ca/P tartalmú táplálékkiegészítőket, de ahogy Ön is biztosan megtalálta már az interneten, ma már ezeket nem javasoljuk kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. Nagyon jól teszi, ha jobb minőségű tápra vált fokozatosan, mi a rendelőnkben Royal Canint javaslunk. Az életkorral javulhatnak a tünetek, de van, hogy műtéti megoldás segít csak.

Azt javaslom, hogy kisállat ortopédiában jártas állatorvost keressen fel, aki alaposan meg tudja vizsgálni, kiegészítő vizgsálatot, főként jó minőségű röntgen is tud készíteni, ha szükséges, és tud kezelést is ajánlani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993