dominancia ivartalanítás

2015.03.30.

Tisztel Doktor ÚR / Nő! Segítséget szeretnék kérni ivartalanítással kapcsolatban: van egy 1.5éves kan yorkim (igazi domináns terrier jellem). Tavaly szeptemberben elköltöztünk panelbol családi házba, ahol más kutya nem volt csak ő. Mire megszokta az új helyét, hozzánk került egy 2 hónapos kan közép ázsiai juhász kutyus. Most még játékból, megy a harc és kergetőzés, de félek, hogy később a yorkienak baja eshet, még ha csak játékból is. A kérdés, hogy javasoljátok az ivartalanítást ? (elég egyik kutyusnál-melyiknél-, vagy mindkettőnél). Mik a pro és kontra érvek? Előre is köszönöm a segítséget.

Kedves Gazdi!

Mi leginkább egészségügyi szempontból szoktuk javasolni a teljes felnőttkori testméret elérése utáni ivartalanítást, a prosztata daganatos elváltozásának megelőzésére. Ez kistestű kutyáknál 10-12 hónapos kort, nagytestűnél 14-18 hónapos kort jelent. További információt az ivartalanításról találhat honlapunkon a Publikáció rovatban, ha IDE KATTINT!

A két kutya összeszoktatásáról, dominancia viszonyairól kutya kiképző, tréner véleményét kikérni, honlapunkon Urbanovich Zoltán kutyakiképző válaszolt kérdésére:

“Kedves Érdeklődő!

Mindkét kutya ivartalanítását javasoljuk. Természetesen kutyaiskolát is, ahol megtanulja, mire kell figyelni a későbbiekben és hogy kell leállítani egy kezdődő verekedést. Érdemes mindkét kutyával kijárni a suliba. Az ivartalanításnak nincs hátránya, csak előnyei vannak. Tüzelési időszakban a kutyus nem akar pározni, ezáltal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. A dominanciájukat lenyomja, nem akarják ők eldönteni, ki legyen a vezető. Természetesen ehhez egy határozott, következetes gazdára is szükség van. A daganatos betegségek is kisebb százalékkal alakulnak ki. Talán annyi hátránya van, hogy nem lehet “szaporítani”.

Tisztelettel:

Urbanovich Zoltán

www.dogisland.hu

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993