viszketek, vagy amit akartok

2015.03.31.

Tisztelt Doktor Úr! Két kutyusom van, mindkettő hetek óta vakarózik. Először a Shi-tzu, majd a csivava-spitz keverék is. A Shi-tzu szőrét vágta a kozmetikus és észrevette, hogy apró fekete valamik másztak rajta, de azt mondta az nem bolha. A bűzmirigyük ki lett nyomva, de változás nincs. A Shi-tzu farkán, mintha kosz lenne, vagy a bőre hámlana, olyasmit látunk. Van olyan része a farkának, ahol már sebes. Lehet, hogy a vakarózás miatt. Kb. két hetente fürdetjük őket, kamillás samponnal. Próbaképpen kétszer-háromszor Bolfo bolhairtó sampont is használtunk. Az sem segített. Mi lehet az oka, kérem adjon tanácsot.

Kedves Gazdi!

Ha mindkét kutya vakarózik, akkor nagy valószínűség szerint fertőző okról van szó. Ha  a kozmetikus látott is kis fekete valamiket, akkor méginkább. Legelőször olyan külső parazita irtó szert kellene használniuk, amely hosszabb ideig hat. Ha csak bolhairtó sampont használnak, az legfeljebb azokat a bolhákat pusztítja el, amelyek éppen a kutyákon vannak. A bolhák fejlődési alakjai, ha elszaporodnak a lakásban, akkor a környezetben tartózkodnak: a textilek, szőnyegek, kanapé, stb repedéseiben várják, hogy újra a kutyákra ugorhassanak.

Ha a nyakra cseppenthető spot-ont vásárolnak, akkor fontos, hogy legalább 2 nap teljen el a felhelyezés előtt és után a fürdetésig, mert a bőr külső zsíros rétegének eltávolítása ronthatja a hatásfokot.

Sokszor 3-4 hónap is kell a bolhák teljes eltűnéséig, ezért türelmesen, kitartóan kell használni a szereket. Összefoglaló táblázatunkat a bolha ellenes szerekről megtalálja, ha IDE KATTINT!

Természeteen előfordulhat, hogy tényleg nem bolhákról van szó, és nem használ a kezelés. Ebben az esetben legcélravezetőbb lenne olyan állatorvosi rendelőt felkeresniük, ahol alaposan meg tduják vizsgálni a kutyákat, mert több más szabad szemmel is látható külső élősködő is okozhta viszketés, pl.a ragadozóatka, a szőrtetű. Ha ilyet nem találnak, akkor a következő lépés a bőrkaparék minta vétel, annak kiderítésére, hogy szabad szemmel nem látható élősködők vannak-e.

Ha nem találnak semmit, akkor tovább kell kutakodni, például elvben az is előfordulhat, hogy a gyakori fürdetéstől,  samponozástól annyira kiszárad a kutyák bőre, hogy ez okozza a fokozott viszketést, és a bőrt hidratáló samponra kelle átállniuk. A különböző anyagokra adott allergiás reakció is okozhat viszketegséget- persze kicsi az esélye, hoy pont mind a két kutya egyszerre lesz allergiás.


Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993