Alacsony trombocitaszám

2015.04.02.

Üdvözlöm! Kutyám pár napos vérvételének eredményében a normálnál alacsonyabb thrombocyta szám mutatkozott, egészen pontosan 131 G/L (150 – 450) [átlagos vérlemezke térfogat 17,1 f/L (8,5 – 14,5)], ami látszólag folyamatosan csökken, ugyanis az előző (februári) vérvétel során még 155 G/L volt. (Novemberben még 198 volt, viszont akkor másik géppel lett mérve, nem tudom ez számít-e, azon az eredményen 200 – 800 a normál érték.) Tavaly augusztusban 174 volt. Ennek ön szerint mi lehet az oka? A februári és a mostani vérvétel közt változtattunk kutyám étrendjén, azelőtt Hill’s májdiétás tápot kapott, fennálló májzsugorodás miatt, az lett lecserélve Eukanuba intestinal-ra, e-mellé ajánlott az orvosa napi 1 evőkanál szőlőcukrot + kevés zöldséget, (sárgarépát, zellert, de kapott kígyóuborkát is), elképzelhető, hogy ezzel van összefüggésben? Bakteriális betegségek közül van ami hasonló tüneteket okozhat? Esetleg a májzsugorodásának lehet hozzá köze? Ön javasolna erre bármilyen készítményt? Pl. valamilyen immunerősítőt? Vagy lehet, hogy pont valamilyen autoimmun betegség okozza ezt, és akkor nem célszerű immunerősítőt adni? (pl. gyógygomba) Egyébként sárgarépán és céklán kívül milyen zöldséget lehet még neki adni, ami esetleg segít a gyógyulásban, illetve a vérkép helyreállításában is? Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült, de sok kérdés merült fel bennem, kicsit aggaszt a dolog. Türelmét és válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, László

Kedves Gazdi!

A trombocyták,vagy vérlemezkék a csontvelőben képződnek és a vér alvadásában játszanak fontos szerepet. Számuk csökkenése több betegségre utalhat, következménye vérzékenység lehet. Csökkenésnek lehet az oka csökkent képződés, a csontvelő megbetegedései: toxinok, kórokozók, B12-vitamin, folsavhiány. súlyos vashiány, stb. Vagy fokozott thrombocyta károsodás, felhasználás, amely fertőzést követő autoimmun folyamat következménye is lehet. Mindazonáltal a hematológiai automatán mért vérlemezke szám nem minden esetben megbízható, ezt is figyelembe kell venni, valamint semmiképpen sem szabad önmagában egy laborleletet értékelni, mindenesetben a beteg tüneteit (ezesetben pl. véralvadási idejét, vérzési idejét ), kórtörténetét is fontos összevetni.

Legjobb lenne, ha állatorvosukkal átbeszélnék, hogy mi legyen a teendő, például milyen táplálékkiegészítő segíthet a máj- és a csontvelő működés segítésében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993