Segítsen

2015.04.07.

Jónapot! 3 apro kérdésem lenne. Az egyik az hogy mennyi idős kortol lehet fiu csivavákat fedeztetésre ajánlani? A másik hogy a 7 honapos csivavám bal füle hegye egyik naprol a másikra hátra fele hajlik, ez normális vagy mitöl lehet? Az utolsó pedig hogy zsömle szinű kutyusom háta közepén egészen a faroktövéig fekete lett a szőrzete? ennek mi lehet az oka? előre is köszönöm a válaszát

Kedves Gazdi!

A chivava tenyésztés igen idő és pénz-igényes hobbi, ha jól akarja csinálni az ember. Ők a legkisebb kutyafajta, sok a gond az elléseknél, igen gyakran ér véget császármetszéssel a történet, ami nem csak az anyakutyát, de a gazdi pénztárcáját is megterheli, nem beszélve az ébren töltött éjszakákról, a kiskutyák esetleges kézzel neveléséről, stb.

Mindazonáltal nagy örömöt is jelent.

A kan csivavákat 1 éves kor előtt nem tanácsos tenyésztésbe venni, mert még nem megfelelő a sperma minőség. 5 éves korukig szokták tenyészteni, mert ilyenkorra romlani kezd a sperma minősége, és kisebb az esély a nőstény vemhesülésére. Lehetnek egyedi variációk, figyelmébe ajánlom szaporodásbiológiai szakrendelésünket tenyésztőknek.

A fülvég hátra hajlása lehet sérüléstől, de genetikai tényezők is befolyásolják, sőt, a fogváltással is összefügghet- a sok rágástól kifáradnak a rágóizmok, amelyek a fület egyenesen tartó izmokkal is összeköttetésben vannak. Egyesek szerint bizonyos porcképző anyagok segíthetnek.

A fekete csík megítéléséhez tudni kellene, hogy viszket-e a kutya szőre, van-e rajta parazitaellenes szer, bőrgyulladásra utaló jel, hormonális elváltozások, stb. Az első életév folyamán alakul ki a végleges szín, így az is lehet, hogy nincs a háttérben betegség, csak ezért vált színt a kutya hátán a szőr.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993