leila

2015.04.08.

Tisztelt Doktor Úr!Német juhász kutyám már 2-3 hónapja vakarózik szüntelenül. Vettem neki spot-on készítményt már 3 x is, bőrtápláló vitamint is kapott. A füle belül piros és meleg, mancsait, farok tőnél nyalogatja, valamint vakarózik. Szerencsére varasodás nincs rajta, mert kamillával átmosom minden nap, kicsit nyugtatja a bőrét. Helyi Állatorvosnak fogalma sincs, annyit mondott, h ad szteroid injekciót neki, aztán majd meglátjuk. Lehet, hog allergia. Még nem mertem beadatni neki, mert közben a másik két kutyusom is elkezdte ugyanezt csinálni, nekik is spot on, stb., ugyanaz a sorrend. Nincs javulás. Libafejet kapnak általában naponta, száraztápot már hónapok óta nem, mivel nem tudom megvenni a drága tápokat, az olcsót meg nem akartam adni, hátha az okozza. Viszont azért abban kételkednék, h ha ételallergia, akkor hogy-hogy mind a három kutyán egyszerre jött elő? Allergia vizsgálatra sincs pénzem, egyedül élek. Már gyulladáscsökkentő gyógyszert is adtam neki, igaz, csak három napig, de semmi javulás nem volt. Teljesen tanácstalan vagyok, állatorvos nem ér semmit, nem is tudott segíteni, sem tanácsot adni. Nem vet fel a pénz, így a drága tápok próbálkozásait sem igazán tudnám megtenni. Bűzmirigyre gondoltam, de nem szánkáznak a fenekükön a kutyusok. Előre is köszönöm a segítségét!

Kedves gazdi!

Szerintem jól kezdte, a legelső egy olyan, jóminőségű spot-on, amely biztosan elpusztítja a bolhákat és a lehető legtöbb parazitát elpusztítja, ezzel mindhárom kutyát kezelni kellene. Legjobb lenne bőrkaparék mintát venni, mert abból kiderülne hogy van-e olyan parazita (pl. rühatka, ragadozóatka, tetű) amely ezt a viszketést okozhatja.

A faroktő, mancsok nyalogatása, a kipirult, meleg fülkagyló valóban elsősorban allergiás tüneteknek tűnnek, de igaza van, valóban nem valószínű, hogy mindhárom állat egyszerre jön elő, kivéve, ha rokonok, mert az allergiás hajlam öröklődik. Mindezek mellett a meleg idő, egy pár bolhacsípés is súlyosbíthat egy meglévő allergiás hajlamot. A környék kóbormacskái is behozhatták a bolhákat. lyenkor fontos a 4-6 hónapig tartó folyamatos bolha elleni kezelés, mert a környezetben a bolhapeték akár  fél évig is fertőzőképesek maradni, és ezeket nem pusztítják el a bolhaellenes szerek.

A speciális, úgynevezett eliminációs diétához nem feltétlenül kellenek méregdrága gyári tápok- elég a mostani fehérjeforrást, a libafejet lecserélni, mondjuk nyúlra, vagy bárányra, hozzá szénhidrátnak célszerű a főtt rizst választani, elhagyni a tésztaféléket, a tejtermékeket, illetve bármi egyebet, amit ennének.

Sajnos súlyos viszketegségnél néha szükség van legalább egy egyszeri szteroid kezelésre, hogy megállítsa az ördögi kört:  viszketés-vakarás-felülfertőződés- még erősebb viszketés-vakarás, stb. Mi is igyekszünk a szteroidok használatát elkerülni, de ha csak egyszer kell alkalmazni és nem mondjuk minden 3 hónapban, akkor a mellékhatások is sokkal kevésbé jelentkeznek.

Jó hatású, ha a hosszú szőrt lenyírják az érintett területeken, így könnyebb is a kezelés.

Remélem sikerül kikezelni a kutyákat!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993