fül és bűzmirigy

2015.04.09.

Üdvözlöm. 5 hónapos törpe tacskóm 2 napja erősen elkezdte rázni a füleit. Az otoszkóp csak enyhe barnás-feketés homokszerű törmeléket mutatott a fülek mélyén. Néha a fenekéhez is kapott, ezért megnézte a doktorom a bűzmirigyét is, és az tele volt csúnya, büdös váladékkal. Ő sem gondolta, hogy ilyen fiatalon lehet már bűzmirigygyulladás. Ez tényleg ritka? Most még nem kapott rá szteroidot, mert fiatal. Valamit mondott a doki, de nem értettem: mi köze a fülének a bűzmirigyhez? Ez akkor allergia? Ilyen fiatalon hogy lehet már allergiás, ahhoz nem erős immunrendszer kell? A fülét nem kezeltük egyelőre. Köszönettel

Kedves Gazdi!
Az a tapasztalat, hogy allergiás kutyáknál igen gyakori mind a bűzmirigy, mind a külső hallójárat gyulladása. A patomechanizmus, vagyis, hogy pontosan miért is van ez így, még nem teljesen ismert. Valóban nem tipikus, hogy ilyen fiatalon allergiás tünetekkel küzdjön egy állat.

Az “erős” immunredszer kifejezést az én értelmezésemben akkor használják, ha egy szervezet igen ellenálló a betegségekkel szemben. Allergiánál nem erős, vagy gyenge, egyszerűen csak hibásan, tévesen működik, mert olyankor is “vészriadót fúj”, mikor nem kéne, és ellenségesnek tekint különböző ártalmatlan anyagokat, mint a bolhanyál, vagy a virágporok, esetleg emberek hámsejtjei, egyes táplálék összetevők, fehérjék, stb.

Legfontosabb most a tünetek kezelése, esetleg mintavétel a fülből, hogy kiderüljön van-e például fülrüh benne, kell-e gyógyszeres fülcsepp, a bűzmirigy tisztítása, átmosása. A táplálékát is érdemes lenne átbeszélni, a minél kevesebb adalék, színezékkel dúsított tápok, szakszerűen összeállított házikoszt, a parazita mentesítés sokat segíthet az állapotán.

Ha a mostani tüneteket sikerül  enyhíteni, és tünetmentes lesz a kutya, akkor talán reménykedhetünk, hogy nem térnek vissza a tünetek. Ha mégis, akkor kezdődhet az allergológiai kivizsgálás, az eliminációs diéta, esetleg vérteszt, stb. Remélem erre nem lesz már szükség!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993