Wow

2015.05.04.

Tisztelt Doktor Úr! Egyik gazdi mesélte a történetét, mely szerint az állatorvosa azt mondta, hogy a kutyája rákbetegségét a kullancsnyakörv okozta. Úgy gondolom, hogy ezt így nyilván nem lehet kijelenteni, hiszen akkor nem kerülhetne forgalomba a nyakörv. Viszont azt szeretném kérdezni, hogy van-e összefüggés a rák kockázata és a kullancsnyakörvben lévő imidakloprid és flumetrin hatóanyagok között. Illetve a rákbetegség állapotát ronthatja-e. Mivel mindennek van egy bizonyos kockázata, pl. a babéziózis kockázatát kell összevetni a hatóanyagok kockázatosságával, s ez által, gondolom, a nyakörv használata javasolt. Mint felelős kutyatartó, szeretek mindent tisztán látni, és minden kockázatot én magam mérlegelni. Ehhez kérek tisztelettel információt. Köszönöm szépen.

Kedves Gazdi!

Meg kellene kérdezni az állatorvost, hogy hol talált olyan tudományos cikket, ahol egyértelműen kimutatták az Ön által említett hatóanyagok és a kutyában kialakult daganatos elváltozás kapcsolatát, mert ilyesmit igen csiklandós mondani. Rengeteg állat használ különböző rovarirtókkal nyakörvet, cseppeket és nyilván nem mindenki lesz rákbeteg. Biztos, hogy mindenhol, a vízben, levegőben, táplálékunkban is rengeteg vegyi anyag van és azt is tény, hogy az állatok körében is egyre nő a daganatos megbetegedések aránya. Komoly kutatások, átfogó felmérések kellenek egyes szerek veszélyességének-veszélytelenségének értékeléséhez, és még akkor sem tudnak biztosat mondani a kutatók, így tisztán látni igen nehéz.

Sajnos egyértelmű dolgot nem tudok mondani, mindenféle szernek megvan a mellékhatása, és a kullancsok okozta megbetegedések, főleg a Babéziózis is igen súlyos következményekkel jár, így valóban meg kell fontolni, mit teszünk. Honlapunkon talál összefoglalót, a kutyáknál használható bolha-kullancs elleni szerekről, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993