szemhártya

2015.05.12.

Érdeklődnék, hogy Önök hogyan kezelik az Überreiter szindrómát? 4 éves, kétoldali súlyos kúszóhártya, alig lát. Az optimmune kenőcs és a műtét drága lenne. Biztosan ki lehet jelenteni a szindrómát, vagy össze lehet téveszteni mással? Köszönettel!

Kedves Gazdi!

A súlyos, visszatérő szemészeti problémával küszködő kutyákat mi legtöbb esetben szemész specialistához küldjük, aki speciális műszerekkel és tapasztalattal meg  tudja vizsgálni, és kezelési javaslatot ad.

Az Überreiter szindrómával érintett kutyákon a szaruhártya, a kötőhártya, és időnként a harmadik is szemhéj begyullad. A gyulladás következtében a szem kipirul, a szaruhártya elhomályosodik, erekkel átszövődik, fekete pigment rakódik az állományába.A szaruhártya elváltozása először általában a szem külső részén kezdődik, és fokozatosan halad a szaruhártya középső, majd belső területei felé.

Minden olyan betegséget ki kell zárni, ami a szaruhártya, a kötőhártya és a harmadik szeméj gyualldását idézheti elő: idegentest beékelődve pl. a harmadik szemhéj alá, rendellenes szempilla állás, allergia jön szóba. Ha azonban szimmetrikusan, mind a két szem érintet, ráadásul a betegségre genetikai alapon preedestinált fajtáról, német juhászról van szó, akkor már a tünetek és a szem alapos fizikális vizsgálata alapján nagy valószínűséggel ki lehet jelenteni, hogy az Überreiter szindrómáról van szó.

Az Überreiter szindróma nem gyógyítható megbetegedés, de a tünetmentesség sokáig fenntartható. A legolcsóbb megoldás a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása, szemcsepp vagy injekció formájában, de ennek meg van a mllékhatása- a szaruhártya regenerációja sérül, kimaródások, fekélyek jelenhetnek meg.

Sokkal kevésbé jelentkeznek mellékhatások ha ciklosporin tartalmú szemcseppet, vagy kenőcsöt használunk, ez az Ön által is említett Optimmune kenőcs, hátránya, hogy nagyobb költséget jelent a kutya tulajdonosának.

Oda kel figyelni arra, hogy minél kevesebb napfény érje a kutya szemét- ezért főleg nyáron, napközben célszerű a kutyát bent tartani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993