Cocker

2015.05.18.

Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő! Van egy 12 éves Cocker Spanielem, és fülgyulladásban szenved, már több hónapja. Kezeltem már fülcseppel, meg antibiotikum injekcióval is, de nem sajnos nem javúlt. Ön mit ajánl?

Kedves Gazdi!

A krónikus, sokáig elhúzózdó, többször visszatérő fülgyulladás kezelése nem könnyű, gondos fizikális, otoszkópos vizsgálat kell, hogy kiderüljön nincs-e valami a fülben, pl. toklász, vattapamacs, szőrszálak, rühatka, ne adj isten daganatos elváltozás, ami megakadályozza a gyógyulást.

Ha nem találunk semmit, csak váladékot, akkor nagyon fontos a  mintavétel laboratóriumi tenyésztésre, és a citológiai vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy milyen fokú a gyulladás, kell-e szájon át, gyógyszerekkel is kezelni a kutyát, vagy elég a célzott helyi kezelés. Régóta húzódó eseteknél szükséges lehet egy vagy akár többszöri alapos fülmosás, a felhalmozódott váladék eltávolítására, mert ha sok a váladék, akkor nem jutnak el a helyi, fülcseppben adagolt hatóanygaok a hallójárta mélyére.

Nagyon fontos még a helyes fültisztítás, otthoni kezelés elsajátítása, és az adagolás pontos betartása a gazdi részéről a sikerhez.

Sajnos a cocker spániel bepállásra hajlamos, lelógó fülével igen ki van téve mindenféle fülbántalmaknak, a gyakori kozmetikai kezelések, fürdetéseknek és még a hosszú szőr is előszeretettel felszedi a toklászokat. Ezen kívül nagyon gyakori, hogy allergiás hajlam tünete a gyakori fülgyulladás, ezt is érdemes számba venni.

Keressen fel jól felszerelt állatkórházat, rendelőt, ahol mindent el tudnak végezni, lehetőleg egy helyen!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993