fülgyulladás

2015.05.18.

Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő! Van nekem egy 12 éves Cocker Spanielem,és már több hónapja fülgyulladásban szenved! Kezeltem már antibiotikumos fülcseppel, meg injekcióval, de sajnos nem javúlt. Ön mit ajánl?

Kedves Gazdi!

krónikus, sokáig elhúzózdó, többször visszatérő fülgyulladás kezelése nem könnyű, gondos fizikális, otoszkópos vizsgálat kell, hogy kiderüljön nincs-e valami a fülben, pl. toklász, vattapamacs, szőrszálak, rühatka, ne adj isten daganatos elváltozás, ami megakadályozza a gyógyulást.

Ha nem találunk semmit, csak váladékot, akkor nagyon fontos a  mintavétel laboratóriumi tenyésztésre, és a citológiai vizsgálat, hogy kiderüljön, hogy milyen fokú a gyulladás, kell-e szájon át, gyógyszerekkel is kezelni a kutyát, vagy elég a célzott helyi kezelés. Régóta húzódó eseteknél szükséges lehet egy vagy akár többszöri alapos fülmosás, a felhalmozódott váladék eltávolítására, mert ha sok a váladék, akkor nem jutnak el a helyi, fülcseppben adagolt hatóanygaok a hallójárta mélyére.

Nagyon fontos még a helyes fültisztítás, otthoni kezelés elsajátítása, és az adagolás pontos betartása a gazdi részéről a sikerhez.

Sajnos a cocker spániel bepállásra hajlamos, lelógó fülével igen ki van téve mindenféle fülbántalmaknak, a gyakori kozmetikai kezelések, fürdetéseknek és még a hosszú szőr is előszeretettel felszedi a toklászokat. Ezen kívül nagyon gyakori, hogy allergiás hajlam tünete a gyakori fülgyulladás, ezt is érdemes számba venni.

Keressen fel jól felszerelt állatkórházat, rendelőt, ahol mindent el tudnak végezni, lehetőleg egy helyen!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993