Fiatal yorki hirtelen halála

2015.06.05.

Tisztelt Doktor úr! Drága kicsi kutyám, Fülöp (yorkshire terrier) 3 hete hirtelen meghalt egyik napról a másikra…Éjjel összeesett,bepisilt, bekakilt…remegett nem bírt lábra állni. Rohantam vele az ügyeletre… kapott fájdalomcsillapítót és azt mondták vagy fáj a hasa vagy húgycső betegség, majd közölték, hogy most többet nem tehetnek érte. Reggel elvittem másik orvoshoz… Vizsgálgatták, vettek tőle vért, és infúzióra kötötték… Délután háromra kellett volna visszamennem érte. Fél 3 kor csengett a telefonom, az orvos volt…és azt mondta azonnal menjek, mert leállt a szíve, a tüdeje és hiába próbálják újraéleszteni… negyed négykor elment… Nem boncoltattam fel, az orvos feleslegesnek látta. Azt mondta vagy veleszületett keringési rendellenesség vagy agydaganat. Nem bírtam elfogadni a tényt, hisz olyan életvidám kutyus volt séták alatt is rengeteget futkározott… Mielőtt rosszul lett volna este 8kor még a Duna-parton kergette a hullámokat. napokon át kutattam az interneten, és egyszercsak rátaláltam egy betegségre. A neve portoszisztémás sönt. A felismerés hidegzuhayként ért. Voltak tünetei a kutyusomnak. Pl. állandóan fülgyulladása volt, vakarózott, a kukija is be volt gyulladva, agresszívvé vált a kutyusokkal szemben, éjszakánként- mint utólag megtudtam, alhasi fájdalmában – emelgette a fenekét, megműtötték patellás térdficammal, mégis furcsán ment. 3 orvosnál is jártam vele, de nem foglakoztak a tünetekkel, sőt, néha úgy éreztem én vagyok a hülye és túlreagálom a dolgokat. Azt mondták a yorki ilyen…mindig van valami baj velük. Nagyon dühös vagyok és borzasztó lelkifurdalás gyötör, hogy hittem az orvosoknak és nem néztem utána akkoriban, mert ahogy olvastam, ha a tüneteket észrevették volna és kezelték volna ma is vidáman élhetne a kiskutyám. Bár egyesek szerint egy-két évet hosszabbított volna az életén, mások úgy vélik, akár 10-12 évig és elélhetett volna vele. Sajnos túl sok feljegyzést nem találtam ezzel a betegséggel kapcsolatosan, ezért is kérném az Ön szakértelmét és véleményét. Előre is nagyon-nagyon köszönöm, tisztelettel és üdvözlettel: Bősze Barbara

Kedves Gazdi!

A portoszisztémás sönt egy olyan ér-rendellenesség, amely során a májat kikerülve jut a bélből érkező, felszívódott táplálékkal és méreg anyagokkal telt vér a keringésbe.  Yorkiknál ez egy veleszületett rendellenesség lehet, amely miatt már kiskortól jelentkeznek tünetek: apátia, alulfejlett izomzat, gyengeség, idegrendszeri tünetek, mint a körözés, látászavar, járkálás, stb.

Az Ön által leírt korábi tünetek, mint a visszatérő fülgyulladás, vakarózás, a preputium gyulladása nem  ilyen tünet, inkább allergiás hajlamra utal, a hirtelen, minden átmenet nélküli rosszullét, összeesés, eszméletvesztés sem igazán a mutat ilyen fejlődési rendellenességre, de a biológiában sok minden nem tipikus dolog is létezik, ezért biztosat csak a szakszerűen elvégzett diagnosztikai boncolás során lehetett volna megtudni, enélkül minden csak találgatás, feltételezés.

Nagyon sajnálom a kiskutyáját, együtt érzek a veszteségéért…

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993