Elszíneződött karmok

2015.06.05.

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kb. 2 hete írtam a kutyám elszíneződött karmai miatt. Ma volt az állatorvos, kapott veszettség elleni oltást és megkértem, hogy nézze meg a karmait, ő azt mondta, hogy nincs jelentősége az elszíneződésnek. Tanácstalan vagyok, mert ön azt írta, hogy ez lehet gombás vagy bakteriális fertőzés, vagy akár betegség is, viszont az állatorvos ma teljesen mást mondott és ezen nagyon meglepődtem. Nem mindegyik karma van teljesen elszíneződve. A fehér karmain látszik a legjobban, hogy a tövénél nagyon vörös, és valamelyiken vörös csík is fut végig, ez a fekete karmain is látszik. Szívesen mellékeltem volna képet, hogy pontosan lássa, de sajnos itt nem tudok képet küldeni. Még azt vettem észre a kutyámon, hogy sokat nyalogatja a karmait/mancsait és rágja is. Mi a tanácsa? Vigyem a legközelebbi állatklinikára megvizsgáltatni? Köszönöm a válaszát!

Kedves Gazdi!
Én látatlanban, általánosságban írtam a karmok elszíneződéséről, állatorvosa viszont saját szemével vette szemügyre, így ő jobban ítélheti meg a helyzetet.

Mégis, ha Ön aggódik, és nem nyugtatta meg állatorvosa fizikális vizsgálata, akkor nem tehet mást, mint hogy kivizsgáltatja. Ha a kutya sokat nyalogatja a mancsait, az akár egy allergiás hajlam tünete is lehet és másodlagosan esetleg okozhatja a karmok felázását, akár gombás vagy bakteriális felülfertőződését is. Ha nem szűnik meg a nyalogatás, akkor érdemes bőrgyógyászatban jártas, laborháttérrel rendelkező állatkórházba, rendelőbe elmenni vele, ahol meg tudják vizsgálni, el tudják kezdeni a viszketést okozó állapotok elkülönítését, speciális diétát tudnak javasolni, és ha szükségesnek látják, akkor a karmokból mintát tudnak küldeni laboratóriumba.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993