A legjobb barátom a kutyám

2015.06.10.

Tisztelt Doktor Úr! Az interneten található ismeretterjesztő cikkben az alábbiakat olvasom:

“A szívférgességgel nem fertőzött (!) állatokat célszerű kettős védelemmel ellátni: szúnyogokat távol tartó készítményekkel (spot on, nyakörv) hatékonyan léphetünk fel a csípések ellen, míg lárvaölő szerekkel pedig az első védelmen átjutó lárvákat tudjuk elpusztítani. A megelőzés rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatot igényel (évente), ugyanis fertőzés esetén egyes készítmények nagy mértékben veszélyeztethetik az állat életét.”

Melyek azok a készítmények, melyek nagy mértékben veszélyeztethetik az állat életét, ha a már megfertőződött állatnak adjuk be (abban a hitben, hogy alkalmazásával megelőzhetjük a szívférgességgel való megfertőződést)? Jól értem? Jót akarunk, s mégis rosszat teszünk? Többféle spot on készítményt és féreghajtót adtam a kutyámnak (havonkénti rendszerességgel). Van, hogy kutyakajás boltban veszek valamit, van, hogy állatorvosnál (mindkét helyen mindenféle (!) gyógyszer van). Korábban sehol nem hallottam, hogy csak a nem fertőzött kutyának lehetne beadni a készítményeket. Még szűrővizsgálaton nem voltam vele, de ha jók az ismereteim, az is csak a lárvák kimutatására alkalmas. Aggódásom oka: az elmúlt évben tavasztól késő őszig kinn aludt a 14,5 éves kutyusom, a szúnyogok hadától szenvedtünk egész nyáron, s ha netalántán megfertőződött volna szegény, akkor mostanra már kifejlett férgek is lehetnek benne. Kérem Doktor Úr segítségét, számomra a pontos és részletes információk megnyugtatóak, illetve ezekből tudom eldönteni, mikor mit kell tennem. Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm: Marik Anikó

Kedves Gazdi!

Nagyon jó, hogy ilyen gondosan akar eljárni, és teljesen jók az információk, amiket olvasott. Ha ugyanis SOK! szívféreg, bőrféreg fejlődött ki a kutyában, amelyek SOK apró lárvát, vagyis mikrofiláriát produkálnak, amelyek a véráramban keringenek, akkor lehetnek veszélyesek a mikorfilária ellenes, mikorfiláriákra ható szerek, mint például az Advocat spot-on, Stronghold spot-on, Milbemax tabletta.  Mégpedig azért, mer tegyszerre sok mikrofiláriát pusztítanak el, amelyek eltömíthetik az ereket, és ráadásul a kiszabaduló fehérjéük hatalams “sokkot” jelent a szervezetnek. Ezek használata előtt mi egy esti vérvételt, és szív- és bőrféreg szűrést ajánlunk. AZért kell este vért venni, mert ilyenkor aktívak a szúnyogok és a bőr- és szívférgek lárvá!

További hasznos információkat olvashat eről, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993