külföld

2015.06.11.

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Időske, 9 éves cicámmal szeretnék külföldre költözni. A kérdésem az lenne, hogy ilyen korban biztonságos-e a repülő a cicának, vagy inkább az autós utazást válasszuk? A repülő mellett az szól, hogy úgy összesen csak két órát utazik, amíg a kocsiban 16-ot.. Az autózást jól bírja, repülőn még sosem volt.. Esetleg tudna ajánlani praktikákat, hogy mit és hogyan érdemes figyelni/csinálni ilyen hosszú út során? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazid!

A 9 évescica még számít nagyon idősnek, hiszen a szobacicák vígan elélnek 16-18 évig. Mindenesetre kellene egy alaposabb kivizsgálás: fizikális vizsgálat, szükség esetén vérkép, vérlabor, hogy kiderüljön nincs-e lappangó betegsége, ami probléma lehet az utazáskor.

Ha van más lehetőség, akkor mindenképpen el kell kerülni a repülést, főleg, ha a poggyásztérben kellenőt szállítani, mert lehet, hogy a 2,5 óra nettó repülő idő kevésnek tűnik, de a be- és kicsekkelés tapasztalatom szerint még jó 2-3-4 órát hozzátesz ehhez. A poggyásztérben a hőmérséklet nem szabályozott- vagy túl meleg vagy túl hideg lehet, nincs felügyelet alatt a cica, rádőlhetnek a poggyászok, stb., semmiképpen nem biztonságos!

Bár igen hosszú a 16 óra, de így végig felügylet alatt lehetne, ha van egy jó kis megszokott ketrece, ahol biztonságban érzi magát, akkor kisebb stressz még így is, mint a repülés.

Nagyon fontos, hogy hét lakat alatt őrizzék az idegneben, a pihenések alkalmával, ha ki is engedik a kocsiban, akkor nagyon vigyázzanak a kocsi ajtajának a kinyitásával, mert volt már rá sajnos precedens, hogy egy óvatlan pillanatban a parkolóban kisurrant a cica, akiben hiába van mikrochip, az csak akkor segít a megtalálásban, ha valaki megtalálja, elviszi egy helyi állatorvoshoz.

Mindig legyen alkalom az ivásra, de az etetéssel lehet, hogy jó megvárni a megérkezést. Ha van légkondícionálás, akkor sem szabad túl hidegre kapcsolni, mert a nagy hőmérséklet ingadozástól megfázhat. Igénybe lehet venni természetes nyugtatókat  is az utazáshoz (pl. Serene-UM nyugattaó cseppek, Calmex tabletta, stb.), állatpatikában lehet kapni hányáscsillapítót utazási betegségre (Cerenia tabletta), de ha eddig jól bírta a kocsikázást, akkor reméljük most sem lesz gond.

Jó előre érdemes megnézni a célország állategészségügyi rendelkezéseit, de ha az EU-n belül mennek, akkor biztosan kell Állatútlevél, mikrochip, érvényes veszettség oltás és féreghajtás.

Nagyon jó utat és hosszú boldog életet kívánok a cicának és Önöknek!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993