Bolhás

2015.07.09.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Ezúttal egy kóbor cica ügyében kérem tanácsukat, akit befogadnánk, 1 hónap múlva várható költözés esetén magunkkal vinnénk. A cica lakatlan házban született, az örökösök etetik, de más törődést nem kap tőlük. Sok időt tölt a mi kertünkben, parazitamentesítést is csak nálunk kap. A szívembe zártam, mert nagyon hálás, kedves kandúr. 13 hónapos. Többször volt már macskanáthája, tőlünk is kapott már humán antibiotikumot (Doxiciclin), utóbb állatorvosnál injekciós hosszú hatásút. Nátha alkalmával több ízben az álla alatti nyálmirigye is duzzadt volt, lassan húzódott vissza. Továbbá farkasétvágy ellenére sovány, pedig bundája szép, széklete normális. Védőnőként eszembe jutott a cukorbetegség is, néztem a vizeletét, nincs benne cukor, nitrit, de ismételve is proteinúriás. Itt a környékünkön nincs most jól felszerelt állatorvosi rendelő, de Pest megyébe költözünk hamarosan. Érdemes-e megtartani, ivartalaníttatni ezt a cicát, vagy valami súlyos baja lehet, netán rendszerbetegség? Tudom, ki kéne vizsgálni alaposan, de esetleg nem jut az eszükbe a tünetekről valamilyen szindróma? Csak azért nem szeretném kimozdítani a környezetéből, hogy aztán pár hónap múlva el kellene altatni….Válaszuikat előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A cica szempontjából mindenképpen az lenne az üdvözítő megoldás, ha gondos gazdihoz kerülne, aki gondoskodik róla, még akkor is, ha olyan beteg lesz, hogy el kelle altatni, és nem elhagyatva, gondozatlanul, fájdalmak közepette, éhezve végzi be sorsát.

Mindenezek mellett megértem aggodalmait. Érdemes lenne egy vértesztet csináltatni, hogy nem fertőzött-e a cica a FelV és FIV, avagy macska leukózis és macska AIDS nevű vírusokkal, mert kijáró, oltatlan macskák között ezek szoktak a leggyakoribb immungyengítő, életrövidítő okok lenni, a cukorbetegség főleg elhízott, idősebb macskák betegesége. Be is kellene oltatni, és ivartalaníttatni, ha úgy döntenek, befogadják!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993