Otthon

2015.07.14.

Kérdésem lenne, ha egy utcáról befogadott cicát szeretnék a sajátjaimmal együtt tartani, milyen szűrésekkel lehetne megtudni, nincs-e valami fertőző betegsége a macskáim miatt? Konkrétan miket kérjek az állatorvostól? Minden állatorvos ki tudja szűrni biztonságosan, vagy csak a nagyobb városok rendelőiben? Mi a megfelelő folyamat a befogadásnál? Szűrések, védőoltások, ivartalanítás? Vagy más sorrend a jó? Az összes felsorolt mennyi időbe fog kerülni, amíg jó esetben bevihetem hozzánk? Amiatt kérdem, hogy míg lezajlik, hová tudnám elhelyezni, mert az utcán nem hagynám. Oltást, ivartalanítást tudom, a szűrések kb. mennyibe kerülnek és mennyire megbízhatóak?

Kedves Gazdi!

Nagyon jó kérdés. Nem régen válaszoltam hasolnó kérdésre, ami nagyon jó hír, mert ezek szerint sokan vannak olyan gondos, jószívű gazdi jelöltek, akik nem csak befogadják, de a legnagyobb körültekintéssel járnak el.

Érdemes lenne egy vértesztet csináltatni, mégpedig a FelV és FIV, avagy macska leukózis és macska AIDS nevű vírusokkal való fertőzést érdemes kérni, mert ezek a leggyakoribb fertőzések, és a legmegbízhatóbb tesztek. A legtöbb laborban, rendelőben gyorstesztet használnak, nálunk a Virbac cég nagyon megbízható termékét használjuk. Ez változhat rendelőnként, laboronként változhat: kérdezzen utána. Ha tüneteket nem mutat a cica, és negatív a teszt, akkor 12 hét múlva célszerű megismétleni.

A beoltás, féreghajtás, bolhairtás, szükség szerint a fülrüh elleni kezelés ettől függetlenül megtörténhet, az ivartalanítással az ivarérett kort, nőstényeknél 6-7 hónapot, kandúroknál 7-9 hónapos kort célszerű megvárni.

Legnagyobb fertőzés veszélyt a bélférgek, élősködők jelentik, de ezt gyors kezeléssel meg lehet előzni. Nehezebb a helyzet a vírusos fertőzések esetében, ha az otthoni cicáknak érvényesek az oltásaik, akkor is pár hétre jó lenne elkaranténozni az újakat a legnagyobb biztonság érdekében.

SOk sikert és sok örömöt!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993