Cukorbeteg

2015.07.22.

Kb.10 éves keverék kutyám befogadott kutya, 2 éve cukorbeteg.Úgy vettük észre a betegséget 2 éve, hogy nem evett, hirtelen lefogyott, sokat ivott és pisilt.Caninsulinra lett volna beállítva, de nem jól hatott rá, pontosabban hatástalan volt. Akkor Actrapid humán insulint kapott, de ez is ugráltatta a vércukrát, ráadásul csak kb.3 óráig tartott a hatása, tehát 3 óránként kellett volna vért venni, mérni, inzulinozni, ami lehetetlen volt nekem munka miatt.Ekkor vettem észre, hogy teljesen megvakult. Mindenki azt mondta, el kell altatni, cukorbetegen, vakon milyen az élete, de képtelen voltam dönteni. Addig keresgéltem, míg /már nincs vesztenivaló alapon/kipróbáltam neki 2 humán inzulint , egy bázist/ Lantus/ és mellé egy gyors hatásút/ Humalog/, azóta is ezeket használom neki, 21 hónapja, és nagyon hatásosak.Reggel-este mérem és az értéknek megfelelő gyors inzulint ill.a fix adag bázist megkapja, ilyenkor kap enni kizárólag ketogén étrend szerint, semmi szénhidrát, csak hús és zöldség, de nagyon változatosan főzök neki. Kicsit költséges, mert az inzulint teljes áron kapom meg a patikából, de így jól van a kutya, meghízott, semmi baja nem látszik, és a látása is visszatért! Nem teljesen tökéletes, de aránylag jól lát. Tegnap vettem észre reggel, hogy mindkét szemével hunyorog, azt hittem a fény miatt. Estefele úgy csinált, mint aki semmit nem lát, mindennek nekiment és szűkölt. Reggel viszont mintha semmi nem történt volna, újra látott.Mi lehet ez? Mi történik ilyenkor, hogy lehet az, hogy 2-3 hónap vakság után megjavul a szeme, vagy most 1 napra megvakul?

Gratulálok, hogy 2 éve nagyrészt öntevékenyen sikerült a kutya életét és betegségét karbantartania!

Ha mindez állatorvosával karöltve történhetett volna, ő is azt ajánlotta volna, hogy időszakonként kontrollálják a kutya állapotát és betegségét. Ez a testtömeg mérés és általános fizikális vizsgálatok, szemészeti vizsgálat mellett főleg a vércukor, fruktózamin, inzulin, valamint általános hematológiai és biokémiai (máj-, vese panel) méréséből áll. Mindezek alapján egy korábban akár tökéletesen beállított életmód és gyógyszerezésről is kiderülhet, hogy változtatni kell.

Most sem tanácsolhatok mást, mint a kutya részletes kivizsgálását. Így derülhet ki, hogy jól karbantartott-e az alapbetegsége, a szemészeti tünetek csak az alapbetegség miatt változnak-e, kifejlődött-e újabb társult betegsége …. és hogy mik a további teendők.

Ha nem ivartalanított a 10 éves nőstény kutya, akkor az ivartalanítással szinte bizonyosan sokat javulna cukorbetegsége is … arról nem is beszélve, hogy az ivarszervi krónikus betegségek is lassan törvényszerűen jelentkezni fognak.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993