Galambürülék

2015.08.12.

Üdvözlöm! Kutyám egyik sétája során belenyalt egy jól láthatóan friss (“leves”) galambürülékbe. A galambok terjeszthetnek olyan betegséget, ami veszélyt jelent a kutyákra és ilyen módon a kutyák megfertőződhetnek? Ha igen milyen betegségeket ill. azok milyen tünetekkel járnak/járhatnak? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, László

Kedves Gadzi!
A legtöbb betegséget a galambok ürülékéből nem frissen, hanem beszáradva, porral keveredve és belélegezve kaphatja el a kutya. Az egyetlen betegség, amely a gyomor- bélrendszerbe bejutva is elkaphat esetleg, az a Salmonellózis.

  • Salmonellózis

A galambok esetleg hordozói lehetnek a Salmonellákkal, amely hányást, hasmenést, lázat, elesettséget, étvágycsökkenést, kisáradást, megnagyobbodott nyirokcsomókat okozhat. Egyes esetekben magától góüygul, de néha antibiotikmra is szükség lehet, súlyosabb esetekben infúziós terápia is szükséges. Ilyenkor emberekre is átmehet a fertőzés!

Belégzéssel a következő betegségeket lehet galambürülékből kapni:

 

  • Chlamydiosis
  • A Chlamydia psittaci nevú baktérium okozza, belégzéssel terjedhet. Hányás, hasmenést, száraz köhögést, lázat, súlyos esetben tüdőgyulladást okozhat. 5-7 napos antibiotkum kúrával általában jól gyógyul.

  • Cryptococcosis
  • Egy gomba, a Cryptococcus neoformans okozza, szintén belégzéssel lehet elkapni, a légzőszervrendszert, a központi idegrendszert, szemet, bőrt támadja, okozhat fogyást, letargiát, szemgyulladást, rohamokat. kezelése igen nehéz.
  • Aspergillosis
  • Aspergillus nevű gomba is lehet az ürülékben, amely belélegezve az orrüregben, orr melléküregekben telepszik meg, orrvérzést, tüsszögést, az orr fájdalmasságát okozva. Helyileg, endoszkóppal végzett kezeléstől lehet sikert remélni.
  • Histoplasmosis
  • Histoplasmosis megint csak belélegezve fertőz, tüdőgyulladást okozhat, lázat, köhögést, nehézlégzést. Kezelése hosszadalmas és nehéz.

Remélem semmit nem kap el kutyája, és egészségesen élvezhetik tovább a nyarat!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993