Etetés – ivartalanítás

2015.08.13.

Tisztelt Doktor Úr! Sikerült házhoz szoktatnom egy kóbor macskát, olyannyira hogy max éjszakára megy el pár órát, de egész nap nálunk van,  oltásokat megkapta, kb 3 éves kandúr, azt mondta az állatorvos.  Az etetésről szeretném kikérni még a tanácsát. Nyers csirkehúst (csont nélkül), zuzát, szivet, marhahúst ( tarja, hátszín) illetve nyúlhúst kaphat a macska, vagy jobb ha lefőzöm neki a húst ? Illetve kinti kandúr macskának ajánlott az ivartalanitás (3 éves) ? (félek hogy elfertőződik a seb, vagy az altatásnak is vannak kockázatai) illetve félek hogy “megsértődik” és nem jön vissza amint felépül.. (olvastam ilyet a neten) a kijárási szokásai megszűnnek teljesen? köszönettel: K.Zsanett

Kedves Gazdi!

Gratulálok a cicához!

Szerintem az ivartalanítás sosem késő, sok sebesüléstől, fertőző betegségtől megóvhatjuk vele kandúrunkat. Erről bővebben olvashat, ha IDE KATTINT!

Az ivartalanítás műtéti kockázatainak kivésédére érdemes jól felszerelt rendelőt választani, ahol baj esetén is be tudnak avatkozni, tudnak légcső tubust behelyezni, oxigént adni, lélegeztetni, infúziót adni, és megfelelőek a higiénés viszonyok, alaposan fertőtlenítik a területet, steril műszereket használnak, stb.

Az etetéssel kapcsolatban: hivatalosan nem ajánlják az állatorvosok a nyers hús etetését féregpeték, kórokozó baktériumok miatt. Más fórumokon viszont egyre többet hallani a nyers etetés jótékony hatásairól, a fogakra, az immunrendszerre, a szőr-bőrre, emésztőszervekre. Ha nyers húst etet, akkor fagyassza le legalább 2 hétre a húst, mielőtt odadná, a nagyobb állatok csontjait le kell darálni, és nem szabad 15-30 percnél tovább elől hagyni az ennivalót.

Időnként jó gyári tápot, konzervet is adni, hogy az összes ásványi anyag, vitamin szükségletet fedezze.

Erről olvashat többet ITT.

Az ivartalínás utáni “sértődés” nem mindig egyértelmú, sok veszély leselkedik ugyanis a kijáró macskákra: szöges kerítések, kutyák, emberek, autók, más macskák. Néha nem önszántukból nem jönnek haza. Azt is el kell fogadnunk, hogy a macskák szabad lények, ösztöneik, a ermészet sokkal inkább vezérli őket, mint a kutyákat.

A féreghajtásról, bolhairtásól se feledkezzenek meg!

Sok örömöt kívánok a cicához!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993