Vérzés

2015.08.14.

Üdv! 3 éves, nem ivartalanított nőstény macskámon azt vettem észre, hogy véres a hüvelye. Jó étvágyú, dorombol, ezen kívül semmi tünete nincs, hasa sincs megnőve. Mi lehet a probléma? Esetleg elvetélt? (Egyszer elvetélt már, akkor semmi baja nem lett, de az már legalább egy éve volt, előtte és utána is voltak kölykei.) Vagy ez normális? Lehet, hogy azért vérzik, mert nem termékenyült meg? Köszönöm a választ.

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem lehet normális, ha egy macska vérzik a hüvelyéből! Ők nem véreznek normális esetben sem tüzeléskor, mint a kutyák, sem ivarzások közben, mint az emberek. Ha nincs ivartalanítva és már volt vetélése, akkor nagyon valószínű, hogy megint erről van szó. Minél előbb állatorvosi rendelőbe kellene juttatni, méghozza olyan helyre, ahol ultrahangozni is tudnak és műtéteket is végeznek.

Az ultrahang vizsgálattal lehet kideríteni, hogy valóban vannak-e magzatok a méhben, illetve nincs-e gennyes méhgyulladása. Az jót jelent, ha még jó a kedve, étvágya is van, de ebben a melegben hamar átfordulhat súlyosabb tünetekbe egy vetélés, vagy akár méhgyulladás. Ezt nem jó megvárni, mert egy súlyosabb állapotú, elesett, étvágytalan, kiszáradt betegnél sokkal nagyobb a műtéti rizikó, nehezebb, hosszabb, drágább a gyógyulás. Ha most kiderül, hogy másról van szó, esetleg húgyuti fertőzésről, véres hasmenésről, sérülésről, stb., akkor is minél előbb ivartalaníttatni lenne célszerű a cicát, hogy megszűnjenek a nem kívánt vemhesülések, vetélések és később se legyen gennyes méhgyulladása.

Az oltásokat, féreghajtást, parazita mentesítést is meg lehet ejteni, ha felépült, ami a hosszú élet titka macskáknál (is)!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993