Kavics

2015.08.24.

Tisztelt Cím! Egy komplikált vese műtét után vagyunk egy yorkshire terrierrel kapcsolatosan. A kérdésem az, hogy a műtétből felgyógyult a kutyus teljesen (seb begyógyult, negatív leletek, jó kedély és étvágy stb.) azonban amióta kikerült a kórházból (s már odabent is pár nappal a kikerülése előtt) elkezdett hányni a szilárd ételtől s ez azóta is így van, csak turmixolt/hígitott ételt ehet. Voltunk endoszkópián, találtak kinövést a nyelőcsőn kb 5 centiméter mélységnél,illetve gyulladást, azóta kizárták a tumort és a nyelőcsőférget. Most ott tartunk hogy nincs több ötlet. Kérdésem, hogy esetleg megsérülhetett-e a műtétek során a kutyus nyelőcsöve? Csak mert előtte tünetmentes volt az állat? vagy van-e bármi egyéb ötletük?Attól félek megint fel kell nyitni, de ha nem tudjuk miért akkor túl kockázatosnak érzem.Van-e mód Önöknél konzultációra, ha átküldöm a leleteket? Sajnos Szolnokiak vagyunk. Köszönöm előre is segítségüket, üdv: B.Ilona

Kedves Gazdi!
Műtét során légcsőtubust helyeznek az állatok légcsövébe, de a nyelőcsövet általában nem érinti az altatás, legfeljebb a szívverést szoktuk ellenőrizni egy speciális nyelőcsőbe helyezendő hallgatóval, ami legfeljebb apró sérülést, karcolást okozhat nagyon szerencsétlen esetben a nyelőcsőben, kinövést nemigen.

Kérdés, hogy vettek-e citológiai mintát az endoszkópos vizsgálat során a kinövésből és ennek alapján zárták-e ki a daganatot, gyulladást, illetve a gyomor nyálkahártyáját is megnézték-e az endoszkópia alkalmával, hátha ott is vannak elváltozások, amelyek a hányást okozhatják. Ha semmi mást nem találnak, mint ezt a kinvést, akkor valóban nincs más lehetőség, mint a műtéti eltávolítás. Érdemes lenne olyan intézményt felkeresni, ahol nagy rutinnal végeznek ilyen műtéteket, akár a mellkas feltárásával: SZIA Állatorvostudományi Egyetem, Sebészeti Tanszék.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993