Bizonytalanság

2015.08.31.

Üdvözlöm doktor úr! Pár napja irtam önnek, Írországból, szeretnem megköszönni gyors válaszát, akkor azt irta nem tud pontosabbat irni így lathatatlanba, így szeretnem reszletesebben leirni mi történt pontosan. A 6  eves kiskutyamon azt vettuk észre, hogy egyre nehezebben megy, mar az agyrol sem tudott leugrani, mi azt hittük, hogy izuleti baja van. Az allatorvos irt fel gyogyszert, mert mondta szerinte fajdalma van, amig szedte jobban is volt, de aztan rosszabbul. Amikor visszavittük, bent kellett hagyni kivizsgalason, es röntgenen. Azt mondtak 2 dolgot talaltak, ami kulon kulon is veszélyes de együtt megjobban. Daganatokat talaltak mindenhol a testeben, es azon kivül folyadekot, a szive ugy meg volt dagadva, hogy mar alig dobogott, mert korulotte fel volt toltodve folyadekkal, akkor leszivtal egy keveset, de mondtak az vissza fog menni, a maja szinten nagyobb volt. Mondtak igy csak par napja van hatra. 3 lehetoseg volt. 1.begyogyszerezik, hogy ne erezzen fajdalmat es el amig el. 2.sugarkezelik, plussz beszeltek egy specialistaval, aki megkateterezte volna a szivet, de nem tudott garantalni semmit, es ha sikerul is, csak max par honap, 1 ev amig elhetett volna. 3. Pedig az elaltatás. Olyan hirtelen kellett dontenunk, nem volt idönk átgondolni semmit, csak arra gondoltunk meg ha elhetett is volna par honapot vegig erre gondoltunk volna hogy barmikor meghallhat, az megrosszabb lett volna, ráadásul a kezelesek nagyon megviseltek volna mert kistestu volt, es sokat is fogyott. akkor ez tünt a legobb dontesnek hogy se ö se mi ne szenvedjünk. Azota csak a neten probalok ezzel kapcsolatban olyan dolgokat olvasni, hogy megnyugtassam magam hogy jol dontottunk. De en olyanokat olvastam, hogy sokszor amit az orvos josol az allatnak, annal joval tovabb is elelnek, es most megrosszabb hogy eselyt sem adtam neki. azon kivul ha nincs ez a problemaja a szivevel , es nem rontgenezik meg az ki sem derult volna hogy daganatai vannak. hisz annak semmi tunete nem mondhatom minden evbe mikor viszem oltasra hogy altatasban vizsgaljak meg nem rakos-e!! Ez valami szornyu! És hiaba kerdeztem mitol van ez, azt mondtak nem tudjak. Van egy masik kiskutyam o meg csak 1 eves es nem akarom hogy vele is ez tortenjen, de nem tudom mit csinaltam rosszul. A jutalomfalatkakat surun adtam nekik mert imadtak, de sosem azokat amik tele vannak izfokozokkal, csak a natur szaritott husbol,vagy borbol keszulteket. Talan abbol is megart a sok? Tele vagyok kerdesekkel, bizonytalansaggal, es nem tudom mit gondoljak. Ön mit gondol errol mint orvos? Ön mit tett volna ilyen esetben? valaszat es egyutterzeset nagyon koszonom!!!!!

Kedves Gazdi!

Ha jól értelemezem az Ön által leírtakat, akkor a kutyus szívburkán/ szívbázisán/szívizmában találtak daganatot, valamint a máján és még több szervében, ami azt jelenti, hogy egy igen sok áttétet képző, nagyon agresszív daganatfajtával volt dolguk. Ilyen esetekben sajnos valóban nem sokat lehet tenni, a legköltségesebb, legdrasztikusobb beavatkozásokkal is sokszor csak hónapokat lehet nyerni, ha nagyon sok az áttét. Mindazonáltal a diagnosztikai boncolás, szövettani mintavétel szokott pontos diagnózost adni, sajnos már túl későn. . .

Nem csodálkozom, hogy állatorvosai nem tudták megmondani, mitől alakul ki a kutyák, macskák rákos, daganatos elváltozása, ha belegondol, hogy mennyi embert érint ez a betegség úgy, hogy az okokról csak találgatni tudunk, talán még Nobel-díjat is nyerne az az orvos, aki egyes daganatfajták kialakulásának az okairól érdemben nyilatkozni tudna. Legnagyobb gyanusítottak a környezetszennyezés, az ipari társadalom velejárói, a vegyszerek, légszennyezés, stb., amitől nem igen tudjuk megvédeni sem állataikat, sem magunkat. Ehhez még egy genetikai hajlam is kell, aminek kiszűrésére egyelőre nincsen teszt, tehát kivédeni nem lehet sehogy, esetleg korán diagnosztizálni a bajt.

Egyetértek Önnel, amíg egy állat/ember nem mutat tüneteket, nem hiszem, hogy értelme lenne a költséges, altatásban végzendő vizsgálatokra, mint a teljes test CT, SPECT/CT, amivel már a kisebb daganatos elváltozások kimutathatóak lennének.

Amit tehetünk, hogy a lehető legjobb ennivalót adjuk, oltatjuk, paraziták ellen kezeltetjük, idősebb korában végeztethetünk szűrővizsgálatokat is, és szeretjük, amíg lehet!

Szerintem ne okolja magát, az adott helyzetben a lehető legjobb tudása szerint döntött. Igyekezzen elgyászolni a kiskutyát, hogy hamarosan már csak az együtt töltött szép napokra tudjon gondolni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993