Kata

2015.08.31.

A 7 éves foxi keverék kutyámnál tavaly felfedeztünk a bőr alatt egy csomót a bal mellső emlője mellett egy pár centire. Most áprilisban mikor kapta veszettség elleni oltást olyan lencsényinek mondható volt, most augusztusban a kombinált oltásra vittem, jelenleg olyan babnyinak mondható. Nem fájdalmas, azt mondanám hogy tömött tapintatú, kicsit hosszúkás mint, kerek, elmozdítható, nekem úgy tűnik, hogy az emlő fele halad a növekedés. Észrevenni igazán csak simogatáskor lehet. Nem gennyezik, nincs rajta seb. Sebészi eltávolítást javasolt az orvos az emlő levételével együtt. Persze utána abból szövettani vizsgálat és abból tudnánk meg, hogy rossz vagy jóindulatú elváltozásról van-e szó. Ezek alapján ez a csomó, már emlődaganatnak számít? Az emlőkben – hála istennek – egyáltalán nem lehet tapintani csomókat. Ez esetleg már egy áttét, más szerv betegsége miatt? Lehet ez esetleg más típusú betegség tünete? Esetleg bőrbetegség? A kutyának jelenleg betegségre utaló tünete nincs. Nem tudom belemerjek e vágni a műtétbe. Nem lenne jobb várni vele? Igazából én az altatásától félek, bár bódítva már volt, igaz akkor is több injekció kellett mire egy kicsit elkábult. Nem tudom mekkora kockázata lehet a gépi altatásnak? Nem kellene más vizsgálatot is elvégezni, pl. képalkotó, labor vizsgálat stb. hogy jobban beazonosítsuk az elváltozást? Elég a fizikális vizsgálat? Viszont álvemhes szokott lenni, idén is volt már. Általában csak az egyik tüzelés után jön elő. Sokat vakarózik, mindenhol (fejét, állát, hasát), de tiszta a szőre, nem szagos, nem bolhás. Megfürdetni nem szoktuk. Kapott már egy pár alkalommal a Ligetszépe kapszulából, ami eleinte úgy tűnt, hogy segít, nem vakarózott annyit, de most már nem igen használ. Mivel sokat van a lakásban, ez lehet esetleg por allergia? Vagy összefügghet az elváltozással. Előre is köszönöm a választ!

Kedves Gazdi!

Ha felmerül az emlődaganat gyanúja, ami az Ön által leírtak alapján igencsak felmerül, akkor nem érdemes várni, sem arra, hogy megnőjön a  daganat, sem a további tüzelésekre, álvemhességekre. Az ivarazás, az álvemhesség gyorsíthatja a daganatok növekedését, ha megnő a daganat, akkor kockázatosabb a műtét, ha már áttétek vannak, az megnehezíti az eltávolításukat, sokszor csak az összes emlőtelep eltávolítása, a total mammectomia segít. Minél előbb szánják el magukat a műtétre, annál jobbak az esélyek a metastasisok megelőzésére. További hasznos információkat olvashat nőstény kutyák emlődaganatairól, ha IDE KATTINT!

Rendelőnkben az a protokoll (dr. Thuróczy Julianna, a SZIE Állatorvostudományi Kar SZülészeti Klinikájának vezetője útmutatásai alapján), hogy nem csak a dagnatos emlőt távolítjuk el, hanem egyben ivartalanítjuk is a kutyát . A “gépi” altatás, amennyiben azt jelenti, hogy légcső tubust is kap a kutyus, amin keresztül oxigént, majd altató gázt is tudnak neki adni, a lehető legjobb esélyt adja a sikeres ébredésre egy felszerelt renelőben, állatkórházban, tapasztalt állatorvosokkal.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993