Szofi

2015.09.02.

Van egy 10 éves cicám, aki 2 hete kevesebbet eszik mint előtte, és sokat fogyott. Orvos adott neki antibiotikumot és szteroidot, amitől 4-5 napig jól evett, majd ismét visszaesett. Újra kapott injekciókat, újra jól volt tőlük, de most megint keveset eszik, és semmit nem hízott 2 hét alatt. A kedve sem olyan mint régen, de más tünete nincs. Együtt él 5 másik cicával, akik közül 2 12 éves, 2 13 éves és 1 14 éves, mind ivartalanított, és minden pici koruktól bent élnek, soha nem jártak ki, kutyák és forgalmas út miatt. A többi cica jól van. Állatorvos azt mondta, tesztelni kellene a fertőző macskabetegségekre. Ön szerint elképzelhető, hogy soha nem jártak ki, és ilyen korukban jön elő egy betegség? Hogy 10 évig lappanghat? Ha a teszt eredménye pozitív lesz, nem tudom hova elkülöníteni, és mivel jelenleg is együtt vannak, lenne még értelme hogy elkülönítsem őket? Vagy már úgyis elkapta a többi cica is ? Vagy el kellene altatni? A többi cica érdekében. Teljesen el vagyok keseredve, mert rettentően szeretjük őket. A tünetei mire utalhatnak, milyen betegségre? Keveset eszik, de eszik, soványabb lett, a kedve sem a régi, de mászkál, nem gubbaszt. És sokat javul antibiotikum és szteroid hatására. Ön szerint mit tegyek?

Kedves Gazdi!
Egyetértek állatorvosával, mindenképpen vérvétel lenne a következő lépés, amiből nem csak vírustesztet lehetne megcsinálni, de máj, vese funkciót, vagyis vérbiokémiai vizsgálatokat is, mert mindkét szerv megbetegedése okozhat étvágytalanságot, fogyást. Ezen kívül akár a pajzsmirigy túlműködés is szóba jöhet, mint kórok, ennek működését szintén vérvizsgálattal, pajzsimirgy hormon, T4 méréssel lehet vizsgálni. Ha állatorvosa helyben nem tudja elvégezni ezeket a vizsgálatokat, biztosan be tudja utalni olyan közeli rendelőbe, ahol megcsinálják, vagy laborba be tudja küldeni a vért.

Ha már minden vizsgálat megvan, akkor érdemes csak a legrosszabb lehetőséget, mint az altatás is számba venni. Sok háztartásban állapítanak meg macskáknál FelV, FIV betegséget, amely akár hosszú évekig is lappanghat. Ilynekor érdemes a többi, még egészséges cicát is szűrni, és negatív esetben védőoltással védeni, ha az elkülönítés nem lehetséges.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993