fiatal kandúr cica

2015.09.03.

Kedves Doktor Úr/Nő! 5 hónapos kandúr cicám van, egy hónap múlva visszük ivartalanítani. Az elmúlt héten játék alatt, miközben a kézfejemmel játszott, gyengéde harapdálta, rugdosta, ahogy már kisebb kora óta szokta egyszer csak ráült az alkaromra, időzött egy picit mozdulatlanul, majd átfordult a másik oldalra. Ezután ezt többször is megismételte, de egyszer csak elkezdte a párzást imitálni, persze azonnal lefordítottam. Ez azóta 3-szor fordult elő. A még nem ivarérett cicáknál ez normális? Ivartalanítás után el fog múlni, vagy ha nem engedem neki (miért is engedném), leszokik róla? Mit tegyek? Köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

Ha nem jelöl a lakásban, nem kandúr szagú a vizelete, akkor még nem következett be az ivarérés.  Akár ivarérés előtt is előfordul gyakorlás szerűen az ilyen ivari viselkedés,. kölykök között is. Semmiképpen sem szabad hagyni, ahogy azt Ön is jól látja, el kell zavarni ilyenkor a cicát, vagyis értésére adni, hogy ezt nem csinálhatja velünk!

A mi rendelőnkben az a protokoll, hogy szigorúan csak ivarérés után ivartalanítjuk a kandúrokat, ami 7-8 hónapos korban történik meg általában. Ennyi idő kell, hogy a nemi hormonok kifejtség a hatásukat, kifejlődjenek a csöves csontok, megnőjön a húgycső, nehogy később vizelési problémák alalkuljanak ki, illetve legyenek súlyosabbak. A lakásban tartott cicák ugyanis hajlamosak a macskák alsó húgyuti szindrámájának , vagy FUS, FLUTD-nak nevezett betegségre, ami abból áll, hogy finom szemcsés, agyagszerű úgynevezett “grit” keletkezik a húgyhólyagban, ami húgykő, homok és gyulladásos fehérje keveréke, és el tudja tömeszelni a húgycsövet. Így a cica nem tud vizeletet üríteni, ami súlyos, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. A korán ivartalanított kandúroknál vékony a húgycső, ezért súlyosabban jelentkezhet ez a betegség.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993