Oltás

2015.09.04.

Tesztelni kellene cicáimat a fertőző halálos macskabetegségekre, de mivel több cicám is van, nem tudom megfizetni.Ha mégis teszteltetném őket, és valamelyik pozitív lenne-jelenleg teljesen egészségesek, akkor mi lenne a teendő? Várjam, hogy mikor lesz beteg? Elkülönítsem a többitől, és onnantól elzárva éljen egy olyan életet, ami neki nem jó? Vagy a többi érdekében elaltatás? Tudom ez az én gondom, mondanák rá sokan, minek tartja, ha nem tudja megoldani? De nem én akartam őket, nekik volt rám szükségük, mivel mindegyik talált, kidobott cica volt. Másik kérdésem, hogy ha tesztelés nélkül beoltatom őket, amelyikben benne lappang a betegség már esetleg, azzal mi lesz? Az oltástól kijön rajta? Milyen halálos betegségek ellen van oltás, és mi az oltóanyag neve amiben mindegyik benne van egyszerre, hogy több cica esetében anyagilag is kedvező legyen? Kérem ne írja azt, hogy állatorvosomnál érdeklődjek, mert mint előttem írók is, nekem is vannak rossz tapasztalataim, félrekezelt állataim, eltérő vélemények állatorvosok részéről. Aki nem állatorvos, kire hallgasson, kiben bízzon? Sokszor egy kisállatnak mire a 2. 3. állatorvos megtalálja a baját, már késő.

Kedves Gazdi!

A legtöbb betegségre jelenleg a Purevax nevű macska kombinált oltóanyag hatásos, ebben benne vannak a szokásos macskanáthák, a panleukopénia, a Chalmydofila és a macskaleukózis ellen védő oltóanyagok. Ezzel az első alkalommal 2 oltással, majd a további években egy oltással megvédheti a cicákat.

Viszont felhívom a figyelmét arra, hogy nincs 100%-os védelem az oltásoknál, az oltóanyag gyártója sem garantálja, hogy biztos nem betegszik meg a beoltott állat. Amit vállal, az ez (idézet a Purevax oltóanyag használati utasításából:

“Nyolchetes, vagy annál idősebb macskák aktív immunizálása:

– macska vírusos rhinotracheitis ellen, a klinikai tünetek csökkentése érdekében,

– calicivírus fertőzés ellen, a klinikai tünetek és az ürítés csökkentése érdekében,

– Chlamydophila felis fertőzés ellen, a klinikai tünetek csökkentése érdekében,

– macska panleucopenia ellen, az elhullás és a klinikai tünetek megelőzése érdekében,

– leukosis ellen, a perzisztens viraemia és a szövődményes betegségek klinikai tüneteinek megelőzésére.”

Vagyis csak egyetlen betegség, a panleukopénia eetében vállalja a gyártó, hogy akár az elhullást is megakadályozza az oltóanyag (ha megfelelően, megfelelő időben és ismételve beadják)

Ráadásul nem azonnal hat egyik oltás sem:

“A rhinotracheitis, calicivírus, Chlamydophila felis és panleucopenia komponensek esetében a védettség az elsődleges immunizálás után egy héttel, a macskaleukosis vírus komponens esetében az elsődleges immunizálás után két héttel fejlődik ki. A védettség időtartama az utolsó (ismétlő-)oltás után egy év a rhinotracheitis, a calicivírus, a Chlamydophila felis és a macskaleukosis vírus komponensek esetében, és három év a panleucopenia komponens esetében.”

Ez azt jelenti, hogy csak a beadás után 1-2 héttel lesznek védettek, az új fertőzésekkel szemben.

Ahogy Ön is írja, ha már megfertőződtek, akkor a fennálló fertőzés ellen nem védi őket. El kell mondani azt is, hogy a panleukopenia, a macskanáthák leginkább a fiatal, 1 éves kor alatti macskákat érinti súlyosan, az ő érdekük az immunizálás. A leukózis bármilyen életkorú macskában előfordulhat, és fertőzhet, sőt, lappangva hordozó lehet teljesen egészségesnek látszó macska is.

A tesztekkel kapcsolatban: ha egy teszt negatív, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy biztosan nem fertőzött egy állat, mert a teszt csak 28 nappal a fertőződés után tudja kimutatni azt.

Ha a teszt pozitív, akkor is 12 hét múlva meg kell ismételni a gyártó szerint, mert az esetek 30 %-ában csak átmenetileg kering a vÍrus a vérben, és utána spontán gyógyuláés is előfordul.  Ezek az adatok az általunk használt, Virbac Speed Duo nevű FelV-FIV tesztre vonatkoznak, minden tesztnél mások lehetnek az ajánlások.

Azt próbálon érzékeltetni, hogy nem fekete-fehér a biológia, és a tesztek, oltások, állatorvosi gyógyszerek nem csodaszerek. Megtesszük mi, emberek, állatorvosok amit lehet, majd kinek-kinek a hitére bízva elvégzi a többit a természet, a sors, vagy a jóisten.

A kérdésére is igyekszem válaszolni: Ha pozitív lesz a teszt, akkor valóban abból választhat, hogy elkülöníti a cicát, majd 12 hét múlva újra teszteltetni, vagy elaltattatja. Ha nincs pénze újabb tesztekre, akkor eteti, féreghajtja, bolhairtja, szeretgeti és gondoskodik róla, amíg csak lehet, majd elengedi békével. Ha nem tudja elkülöníteni, vagy úgy érzi, hogy ez nem macskához méltó élet lenne, akkor ugyanúgy tesz a többivel is: akit lehet beoltat (van olyan állatorvosi vélemény, miszerint a beteg cicákon is segíthet a Leukózis oltás), ha ez sem lehetséges, akkor legalább ivartalaníttat, féreghajtat, bolhairtat mindenkit, szeretgeti őket, amíg lehet…

Higyje el, nem ítélkezem, tudom, hogy az embernek nagyon gyorsan lehet rengeteg macskája, ha egy kicsit nem figyel vagy nem bírja elnézni egy-két jóformájú kóborcica éhezését. Sajnos olyannyira megoldatlan a kóbormacskák túlszaporodása, hogy én sem tudok rá gyógyírt, ahogy a halálos macskavírusokra sem gyógymódot. Minbenki lelkiismeretére bízva választ rossz és rosszabb megoldások közül!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993