Todd (vadászgörény)

2015.09.07.

Üdv! 4 hónapos hím vadászgörényem 2 hátsó lába eltört, (kb. 3 hete) valószínűleg nővérem ejtette le. Voltunk vele a Nyíregyházi állatkórházban, de kicsi termete miatt nem vállalták a műtétet és azt javasolták, hogy pihentesse a lábait. Pár napja már próbál rá állni, de még gyakran húzza maga után. Mint egy kis fóka. A kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig tarthat a láb teljes gyógyulása? Válaszát előre is köszönöm, Enikő

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kis görényt. Megsérülhetett esetleg a gerincvelő is, ha csak húzza a hátsó felét. Tud vizeletet, bélsarat üríteni? Érez fájdalmat a hátsó lábaiban? Megtartottak a gerincevlői reflexek? Készült röntgen vizsgálat? Ezek a válaszok igencsak befolyásolják a gyógyulást, ahogy az is, hogy mennyire mozdultak el a csontvégek, hol tört el a csont, beterjed-e a törés az ízületbe, a növekedési zónába, sikerült-e rögzíteni a csontvégeket, stb.

Általánosságban elmondható, hogy minél jobban elmozdultak a csontvégek, minél jobban mozognak, miközben jár, annál tovább tarta a gyógyulás, illetve annál maradandóbb a károsulás. Ha netán a növekvő csont növekedésben aktív részét is érinti, akkor sajnos előfordulhat, hogy nagyon nehezen gyógyul, akár le  is áll a láb növekedése. Ha netán a gerincvelő, a csigolyák is sérütek, akkor akár kérdéses lehet, hogy felépül-e egyáltalán. Ha tudják, akkor egzotikus állatok gyógykezelésében is jártas ortopéd sebésztől is érdemes véleményt, vizsgálatot kérni. Ilyet talál Nyíregyházán is (pl. Barzó Állatgyógyászati Központ), beszéltem is a vezető állatorvossal, és egy második véleményezére mindenképpen érdemes lenne felkeresni őket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993