macska aranyér?

2015.09.09.

Jó napot! Azért érdeklődök itt, mert állatorvoshoz csak jövő héten viszem a cicánkat, akit tegnap fogadtunk be az utcáról. Valószínű, hogy kidobták pár hete egy lakásból, mert nagyon jó állapotban van, nem bolhás, megfelelően táplált (bár ez az ideiglenesen őt etető társasháznak is köszönhető), semmilyen betegségre utaló jelet nem mutat. Egyrészt az oltások miatt vinnénk orvoshoz, másrészt pedig nekem nagyon úgy tűnik, hogy aranyere van. Tegnap amikor hazahozták akkor is látszott, ma délelőtt visszahúzódott, de délutánra ismét rosszabb lett (nyilván, mert végezte a dolgát). Most elég csúnyának tűnik, mintha kismértékben vérzett volna. Nem tűnik úgy, mintha fájna neki, de ez így nem maradhat. Aggódom, hogy helyre lehet-e hozni. Tudok addig is tenni valamit az érdekében? Embernek való végbélkenőcsöt lehet használni macskáknál? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Macskáknál nem aranyér fordul elő, hanem egy elhúzódó, vagy súlyos hasmenéses időszakban, vagy az után, férgesség miatt kifordulhat a végbél nyálkahártyája, ami akár vérzékeny is lehet. Ha elmúlik a hasmenés, illetve sikerül kiírtani a férgeket általában rendeződik a dolog. Ha hasmenéses, akkor érdemes rákérdezni, hogy bélsár vizsgálatot végeznek-e a rendelőben és ha igen, akkor eleve azzal érkezni, hogy meg tudják vizsgálni látszik-e mikrodzkóp alatt féregpete, egyéb élősködő.

Addig is lehet emberi, főleg kisgyerekekenek való popsikrémet (pl. bepanthen) kenni a cica végbelére, szigorúan gumikesztyűs kézzel.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993