Maca kutyus

2015.09.17.

Szép napot kívánok! Egy hét éves nem ivartalanított, nagy testű kutyusról szeretnék kérdezni. Két napja egy nagyon rendes állatorvos megműtötte, mert az utolsó két emlője néhány hete megduzzadt. Azt mondta, hogy ez daganat és műteni szükséges. Fölírt antibiotikumot, fertőtlenítő folyadékot, ha szükséges. Azt szeretném megkérdezni, hogy a jövőre nézve milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőt javasolnának a daganat kiújulása ellen. Köszönöm szépen a válaszukat.

Kedves Gazdi!

Nagyon jó, ha a daganatos emlők eltávolításával együtt a petefészkeket is eltávolítják, vagyis ivartalanítják a kutyust, mert a tüzelés, a tüzelés után kialakuló álvemhesség sokszor a daghanat kiújulását, növekedését idézheti elő, nem beszélve az idős kutyáknál előforduló pyometra vagy gennyes méhgyulladás megelőzéséről. Ha ez nem történt meg, akkor sem törvényszerű, hogy baj lesz, természetesen.

Az is nagyon hasznos ilyenkor, ha készül szövettani vizsgálat az eltávolított emlőkből, mert a laboratórium meg tudja mondani, hogy milyen típusú daganat volt, sikerült- e az egész daganatot eltávolítani. Modern kiegészítő vizsgálatokkal, m int a SPECT/CT, PET/Ct, amely már kisállatok számára is elérhető, az állat teljes testében tudják keresni a daganatos sejteket, esetleges áttéteket. Hazsnos információkat olvashat még a “Daganatos a kutyám?” című cikkünkben, amit Dr. Balogh Lajos, onkológiai szakrendelésünk vezetője írt.

Táplálékkiegészítők nagy választéka elérhető már állatpatikákban: Vetri-DMG, RX- Oncosupport, Energy Vet termékek, stb.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993