Segítségkérő

2015.09.17.

Tisztelt Dr Úr/Nő! Egy kicsit összetett a problémánk.1 éves havanese kiskutyám van. 3 hónapos korában férges lett, azt sikeresen kikezelték. Ezután folyamatosan véres volt a széklete, hányt. Rájöttünk, hogy allergiás, hipoallergén tápokat vettünk neki. Fél éves korában kiderült, hogy giardiás. Sok-sok kezelés árán, ezt is sikerült legyőzni. Az állatorvos ekkor azt tanácsolta, hogy ne táppal etessük, csakis főtt étellel, mivel a tápokban sok a fehérje, ez gyengíti az immunrendszerét és tartalmaz olyan anyagokat, amire allergiás. Mindent kipróbálunk, de mindenre allergiás volt (rizs, tészta, sokféle hús). Maradt a főtt krumpli, sertéshússal. Ezt majdnem fél évig ette, ezután észrevettük, hogy éjjel álmában bepisil, napközben csöpög a pisije. Elvittük egy másik állatorvoshoz, aki megállapította, hogy struvit van a vizeletében, ami valószínű a krumplitól van, ami ugye nagyon lugosít. Egy különleges tápot javasolt, ez ellen, de nem tudom mit tegyek. Akkor etethetem táppal, vagy tényleg csak főtt étellel lehet, mivel nagyon gyenge az immunrendszere? Kérem adjanak tanácsot, mivel etessem a kiskutyát,mert teljesen kétségbe estem. Előre is köszönöm a segítséget.

Kedves Gazdi!
Egy nyilvánvalóan érzékeny emésztőszervrendszerű kiskutyával van dolgunk, ameilyen a havanese-ek között nagyon gyakran előfordul. A bélférgek, a giardiosis igen gyakori a még fejletlen immunrendszerű kiskutyákban, és az ezt követő táplálékalergia kialakulűsa sem egyedi eset. Ha ugyanis kölyökkorban a bélfal folytonossága megsérül, vérzéses hasmenéskor például, sajnos nagy az esély rá, hogy később majd táplálékallergia, szenzitivitás alakul ki, mert a sérüléseken keresztül bejutotnak olyan nagyobb táplálékösszetevők, amleyek ép bélfalnál nem tudtak volna, és az immunrendszer idegenként azonosítja őket, és ezekre később allergiás lesz a kutya.

A burgonya-sertéshús nagyon jó hypoallergén táplálék, nem merném egyértelműen kijelenetni, hogy a burgonya “lugosít”, sem azt, hogy összefüggésben van a struvit kristályokkal a vizeletében.

Kipróbálhatják az újfajta tápot, fokozatosan az eddigi ennivalójához keverni, ha nem lesz tőle baja (hányás, hasmenés, pépes bélsár), akkor áttérhetnek rá. Fontos a fokozatosság, hozzákeverni az újat a régi krumpli-sertéshúshoz, először kevesebbet, majd emelni az adagját. Ha nem működik, akkor vásárolhatnak a vizeletet savanyító táplálékkiegészítőket, vagy adagolhatnak C-vitamint is a táplálékba. Ha hosszútávon maradnak a krumpli-sertéshúsnál, akkor érdemes lenne kutyáknak készült multivitamin tablettát is adagolni és a rostbevitelről is gondoskodni némi főtt répa, reszelt alma formájában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993