Mit ehet?

2015.09.17.

Tisztelt Doktor úr/nő! Kiskutyám 10 éves múlt júniusban. Egyik napról a másikra kedvetlen, bágyadt lett, de az étvágya nem csökkent. Beengedtük aludni és akkor vettük észre, hogy maga alá pisil. Elvittük állatorvoshoz, aki vért vett tőle és kiderült, hogy veseelégtelensége van. Tegnap és ma infúziós kezelést kapott, a doktornő mondta, hogy kizárólag speciális táppal lehet etetni ezután. Kutyusaink (a kis betegünkkel egyetemben) sosem szerették a szárazeledelt, de a speciális konzervek számunkra megfizethetetlenek, sokkal drágábbak, mint a spec. száraztáp. Mibe áztathatnám, hogy ne ártsak neki, illetve – ami lényegesebb – mivel egészíthetném ki az étrendjét, hogy ne legyen egyhangú a számára? Mert a neten annyi ellentmondásos információt találtam! Válaszukat előre is köszönöm!!! Egy aggódó gazdi

Kedves Gazdi!

A speciális állatorvosi tápokat úgy állítják össze, hogy a lehető legjobban támogassák az adott szerv regenerálódását. Ha a renal, vagyis vesebeteg állatoknak kifejlesztett konzerv táp nem elérhető, akkor vízbe, nem sós, nem ételízesítővel készült húslevesbe lehet áztatni, hogy jobban elfogadja a beteg kutyus. Nem lehetetlen kutyáknak otthon főzéssel vesekímélő diétát összeállítani: idézek Dr. Fodor Kinga “Mit egyen a kutyám?” című könyvbéből:

“a vesebeteg kutyák esetében fokozottam figyelmi kell arra, hogy a megetetett takarmány összetétele a lehető legpontosabban megfeleljen az állat igényeinek, de semmi kiüríteni való felesleges dolgot ne tartalmazzon. Általánosságban elmondható, hogy a beszűkült veseműködésű kutya diétája kevés, de nagyon jól emészthető, kiváló minőségű fehérjéből kell álljon: csirke, pulyka melle-, combja húsa, a  nyúlhús, a birka- és borjúhús, a tojásfehérje és a sovány tehéntúró. Minden állat húsának foszfortartalma magas, tehát …csak keveset és csak jól átfőzve, vagy átsütve, apróra darabolva szabad felkínálni. Vesebeteg kutyáknál kerülni kell a halak és halkonzervek etetését azok magas foszfortartalma miatt. Energiahordozónak megfelel a rizs, krumpli, tésztafélék és a kukoricadara, de kerülni kell a zöldségfélék túl nagy mennyiségben való etetését. A vesebeteg kutya zsírt és sót kis mennyiségben egyaránt fogyaszthat, ez akkor szokott nagyon előnyös lenni, ha a diétás eledelt nem szívesen fogyasztja, mert annak kevéske sült zsírral való meglocsolása, vagy csipet sóval való kiegészítése általában kívánatossá teszi számára az eledelt.”

Ezek mellett nagyon jó gyógynövényes, ásványi anyagokat, vitaminkoat tartalamazó, vesetámogató táplálékkiegészítők is kaphatóak, pl. az RX Renal support, amely segíti a felépülést. Gyors gyógyulást kívánok!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993