Kutya allergia

2015.09.25.

Tisztelt Doktor úr/nő! Van egy másfél eves jack russel kiskutyam, es mar egesz kis kora ota sokat vakarozik, foleg a fulet es a fejet vakarja. Sokaig azt hittem, hogy bolhas, de meg soha nem talaltam benne egyet sem, kapott bolhairto nyakorvet is és semmi nem valtozott.rossz nezni ahogy vakarozik, olyan eroteljesen. Aztan olvastam az allergiarol, es mar biztos vagyok benne, hogy az lehet. Sokan irtak hogy miutan jo minosegu tapra valtottak, megszunt az allergias vakarozas. Én is vettem draga, nagyon jo minosegu tapot, és mar konzeres kutyakajat sem veszek, én fozok neki, friss husbol, zoldsegbol, es barnarizst. Azt szeretnem, kerdezni hogy ez sullyos lehet a kutyaknal? Ha nem kap kezelest, súyos baja is lehet ? És mit csinalnak ilyenkor? A vervetel az eleg a kivizsgalashoz? Valaszat nagyon varom, és előre is koszonom!

Kedves Gazdi!

Nagyon jól tette, hogy az olcsó bolti tápokat lecserélte, akár beigazolódik a táplálék-allergia a kiskutyánál, akár nem.

Egy ilyen kiskorban kezdődő vakarózás okai között szerepelhetnek a parazitás fertőződések: bolha, atkák (fül-, rühatka, ragadozóatka), tetvesség, szőrtüszőatkásság, a balteriálisé agombás fertőzések is az allergia mellett. Ezek legtöbbje szőrhullással, szőrkopással, bőrtünetekkel (a bőr kipirosodása, gyulladása, sebesedése, stb.) is jár. Nagyon fontos lenne a kiskutya fülét, a hallójárat mélyebb részeit is megvizsgálni, ha főleg a fülét vakarja.

Rendelőnkben bőrkaparék vizsgálattal szoktuk kezdeni a kivizsgálást, amely során mintát veszünk az érintett területeken a szőrből és a bőrből, majd laboratóriumba küldjük a mintát, ahol mikroszkóp alatt is megvizsgálják, és különleges táptalajokon tenyésztenek is belőler gombát, baktériumot.

A táplálékallaergiát a tudomány mai állása szerint legjobban az eliminációs diétával, speciális étrenddel lehet diagnosztizálni és egyben gyógyítani: olyan fehérjét és szénhidrátot kell etetni a kutyussal legalább 4-6 hétig, amelyet még sosem evett. Ez otthon főzve lehet nyúl/vad/hal/bárány- és főtt, széttört krumpli vagy rizs. Egyfélét érdemes választani, és azt kizárólagosan etetni. Lehet jó tápgyártó úgynevezett hypoallergén tápját is használni, amelyben vagy különleges fehérjét tesznek, vagy a szokásos fehérjeforrásokat annyira szétszedik, hogy szinte már csak a fehérjék építő kövei maradnak és a szervezet nem ismeri fel már benne az allergiát kiváltó fehérjét (hidrolizált tápok, pl. Royal Canin).

Ha az elvonás alatt megszűnnek a bőrpanaszok, akkor beigazolódik a táplálékallergia.

Ha nem vizsgáljá ki, akkor az lehet a legrosszabb, ami történik, hogy kivakarja magát, és elfertőződnek, kisebesednek a vakart bőrterületek, ezért érdemes rajta tartani a szemüket. A fül fertőzéseknek beszűkült hallójárat, a közép- és belső fül befertőződése, akár üketség is lehet a következménye.

Ha nem hoznak eredményt a fent említettek, akkor alalposabb kivizsgálás is kell: vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, röntgen, stb.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993